Datum:

20.04.2017. 22:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Iako se mnogim vozačima u ponedeljak dok su čekali u kolonama činilo da je na ulazu u Beograd situacija ista kao i svih prethodnih godina, osim što se naplatna rampa zove drugačije nego lane, u “Putevima Srbije” kažu da je novi objekat opravdao poverenje i položio prvi ispit. U “Putevima” tvrde da je maksimalno zadržavanje na prolazak kroz naplatnu stanicu “Beograd” bilo 10 minuta i napominju da su prošlogodišnja zadržavanja bila između 60 i 90 minuta. Oni su izračunali i da je lane vozačima bilo potrebno i do pola sata da bi uzeli karticu i uključili se na auto-put, dok su proteklih prazničnih dana to uspevali da urade za svega dva minuta.

Kroz naplatnu stanicu kod Vrčina tokom uskršnjih praznika, od četvrtka do ponedeljka do 19 časova, prošlo je 178.197 vozila. Na trenutke su problem pravili nesavesni vozači, koji su pravili duple kolone u traci. Oni koji na kraju svog reda nisu naišli na inkasanta, morali su da se “ubacuju” u red do njih da bi platili putarinu. To je stvaralo čep i gužvu u nekim kolonama.

U “Putevima” kažu da su saobraćajne trake na novootvorenoj naplatnoj stanici izgrađene u skladu s projektom i po važećim standardima.

– Svaka traka je predviđena za po jedan red vozila, a promenljiva saobraćajna signalizacija je postavljena na nadstrešnici iznad kolovoza odakle svaki vozač na vreme može da vidi koja traka je trenutno u funkciji, u zavisnosti od toga da li pokazuje zeleno ili crveno – objašnjavaju u ovom javnom preduzeću. – Pitanje “ubacivanja”, odnosno prestrojavanja vozila u drugi red je pitanje kulture vozača i poštovanja saobraćajne signalizacije.

Oni koji su imali TAG uređaj, prolazili su mnogo brže i nisu morali da čekaju u kolonama. Njegova upotreba znatno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak kroz naplatne stanice bez zaustavljanja, što je od velikog značaja za korisnike auto-puteva, posebno u vreme praznika. Bez obzira na trend povećanja broja korisnika elektronske naplate putarine, i dalje nedovoljno vozača koristi ovu mogućnost. Razlog za to je verovatno i cena, jer im je prilikom postavljanja uređaja potrebno minimum 4.500 dinara. Sam aparat košta 2.022 dinara, dok je još 2.500 dinara kredit za prolazak kroz naplatne rampe. Svaka naredna dopuna mora biti minimum 2.000 dinara, dok se na vrednosti veće od 10.000 dinara dobija popust.

– Samo u 2016. godini broj novih korisnika nadmašio je ukupan broj korisnika TAG uređaja u prethodnih devet godina – kažu u “Putevima”. – U sistemu elektronske naplate putarine trenutno ima 141.754 korisnika. Prodaja TAG uređaja je lane zabeležila rast od 87 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Prodaja na pumpi

Prodaja i dopuna TAG uređaja obavlja se na 80 prodajnih mesta koja se nalaze duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u većim gradovima, preko distributera kao što su mreže benzinskih stanica “NIS Gasprom”, OMV, “Euro petrol”, “Petrol d.o.o.” i poslovnice AMSS, “Tehnokopa” i Saveza vozača Srbije.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)