Datum:

11.10.2010. 15:04

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 16118 pregleda

Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese je upravo da ulijete pogrešnu vrstu goriva u svoj motor, a taj scenario nije nemoguć, čak predlažemo poseban oprez jer nekada nehotice možete reći radniku na pumpi, ili on može pogrešno predpostaviti o kom gorivu je reč.
Koliko je problem veliki zavisi od mnogih stvari, a ovde ćemo objasniti nekoliko najčešćih scenarija u ovim situacijama.
Posebnu pažnju obratite ako su u pitanju automobili iz rent-a-car službi, jer je sa automobilima na koje niste navikli mogućnost greške u mnogome uvećana.

Zbog mehanike automobila, manji problem predstavlja ako ste u benzinac ulili dizel, nego obrnuto, ali ni jedan od ovih slučajeva nije bezazlen.

Imajući u vidu ovaj problem, proizvođači sve više na poklopce rezervoara stavljaju natpis o kom gorivu se radi, a uvedena je i izmena kada je pumpni pištolj u pitanju, pa cev pištolja za benzin značajno većeg prečnika.

Najvažniji saveti:

– Ako ste tokom sipanja goriva primetili grešku – odmah prekinite sa sipanjem.
– Ne palite motor, a ako ste to već uradili, odmah ga ugasite.
– Pronađite nekog od osoblja pumpe i posavetujte se.
– Osim pokušaja ispumpavanja (pod uslovom da imate iskustva) ništa drugo ne radite na svoju ruku.
– Ako je u pitanju rent-a-car ili vozilo na lizing, odmah pozovite korisnički servis.

Klasični automobili prave se sa dve vrste rezervoara i od toga zavisi procedura izvlačenja goriva. U slučaju jednodelnih rezervoara, u slučaju da niste palili automobil, dovoljno je ispumpati gorivo ručnom ili električnom pumpom, kakve obično sve veće pumpe imaju da vam pozajme, u koliko to nije slučaj kontaktirajte AMS i zamolite pomoć na putu. Nikako ne savetujemo da ustima pokušate ispumpati gorivo, obzirom da su sve vrste goriva veoma otrovne.

U slučaju da imate automobil sa dvodelnim rezervoarom (a to je slučaj sa svim većim automobilima sa pogonom na zadnjim točkovima) gorivo je gotovo nemoguće potpuno izvući pumpom i savetujemo da ipak potražite odmah savet mehaničara.

U slučaju da je motor radio, odmah automobil prevezite u ozbiljan servis jer je to jedini način da spasite što se spasiti može, ako oštećenje već nije preveliko.

1 komentar
  1. dejan

    Imam i ja savet u slucaju bilo kog kvara na vozilu , parkirajte auto sa starne i pozovite ams za slep ili mobilnu majstorsku ekipu koja ce otkloniti kvar.
    Kako si mogao da naspises ovakav tekst , sit sam se nasmejao.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)