Datum:

13.06.2019. 15:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Čovek koji je bio zadužen za oblikovanje mnogih savremenih modela ovog britanskog proizvođača, Ijan Kalam, povlači se krajem meseca.

Kalam će poziciju šefa dizajna u Jaguaru prepustiti svom nasledniku, Džulijanu Tompsonu, koji će dužnost preuzeti 1. jula.

“Imao sam zaista neverovatnu karijeru u Jaguaru”, kazao je Ijan Kalam.

On kao jedno od svojih najvećih dostignuća ističe model XF, jer taj automobil predstavlja početak nove, moderne ere Jaguara i tranziciju sa dotadašnjeg, tradicionalnog dizajna na moderan stilski pristup.

“Bila je to prelomna tačka kada je reč o dizajnu savremenih Jaguara”, objašnjava Ijan Kalam.

Kalam je karijeru dizajnera u auto-industriji započeo 1979. u Fordovom dizajnerskom studiju, gde je radio 11 godina pre nego što je prešao u TWR Design (Tom Walkinshaw Design). U tom periodu učestvovao je u oblikovanju Aston Martina DB7.

U Jaguar prelazi 1999. godine, kao direktor dizajna ove automobilske marke. Istovremeno, nastavlja saradnju sa Aston Martinom u vreme nastanka modela Vanquish i DB9.

Kalam kaže da je razvoj i oblikovanje sportskog Jaguara F-Type za njega bilo ostvarenje sna, dok je rad na električnom Jaguaru I-Pace bila prilika da oblikuje nešto popuno inovativno i izazovno.

Ijan Kalam je za svoj rad na polju automobilskog dizajna nagrađen 2005. i 2014, kada je dobio priznanje za životno delo.

Iako više neće biti šef dizajnerskog odeljenja Jaguara, Kalam će ostati u kontaktu sa bivšim kolegama kao konsultant.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)