Datum:

28.12.2017. 16:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Posle prvog kruga glasanja žirija sastavljenog od 60 specijalizovanih evropskih novinara iz 23 zemlje, u finale izbora za “Automobil godine 2018.” u Evropi u finalno nadmetanje je ušlo sedam kandidata.

Od kandidovanih 37 automobila čiji su se proizvođači nadali laskavoj tituli na megdanu je ostalo sedam automobila. To su “audi A8”, “alfa romeo stelvio”, “bmv serije 5”, “sitreon C3 erkros”, “kija stinger”, “seat ibica”, “volvo HC40”.

Lako je uočljivo da je od sedam kandidata čak tri iz kategorije “terenaca”, što ne treba da čudi kada se zna da poslednje tri godine SUV vozila, ne samo na evropskom tržištu, beleže dvocifren rast prodaje.

Zanimljivo je i da je šest automobila poteklo sa evropskog kontineta, a samo jedan iz Azije, i to sportski sedam sa pogonom na zadnje točkove “kija stinger”.

Nema nijednog modela iz SAD i Japana ali niti jednog hibrida ili električnog vozila.

Uslov da bi se automobil uopšte i našao u konkurenciji je da se pojavio u prodaji u 2017. u najmanje pet evropskih zemalja.

Ovaj izbor održava se od 1964. godine, a laureat za ovu godinu je SUV “pežo 3008”.

Koji će se proizvođač najviše radovati i koji će automobil poneti prestižnu titulu Car of the year 2018, znaće se 5. marta na Salonu automobila u Ženevi.

Asocijacija automobilskih novinara Srbije je takođe počela “izbornu proceduru” za automobil godine u Srbiji 2018.

– Formiran je žiri, za predsednika izabran Aleksandar Uglješić i počeli smo prikupljanje kandidatura za automobil godine u Srbiji – kaže Dragan Milutinović, predsednik Asocijacije.

Ove godine za automobil godine u Srbiji izabran je “pežo 3008”.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)