Datum:

27.05.2011. 2:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 5953 pregleda

Nedavno smo već pisali o brizi za vaše zdravlje koju bi mogao da vodi automobil izašao iz Fordove fabrike.* Sada ova kompanija ide korak dalje, a to konkretno znači razvoj sedišta koji će moći da utiče na smanjenje nesreća izazvanih srčanim problemima. Njihovo prototipsko sedište biće u kontaktu sa elektrokardiogramskom (EKG) tehnologijom, koja će vozača moći da upozori na kritično stanje njegovog srca i istog trenutka potraži medicinsku pomoć. To će biti moguće tako što će uređaj preko odeće pratiti stanje srca vozača i izveštavati ga o potencijalnom kardio-vaskularnom problemu.

Do 2025. godine će jedna četvrtina Evropljana biti stara najmanje 65 godina, a ta brojka će se do 2050. godine popeti na jednu trećinu. Rizik od kardiovaskularnih oboljenja raste sa godinama, a vozači koji boluju od stanja kao što su angina imaju 50% veću šansu da izazovu ili da učestvuju u saobraćajnoj nesreći. To su sve razlozi koje ova kompanija navodi objašnjavajući svrsishodnost svoje tehnologije.

Prototipsko sedište trenutno vrši precizna očitavanja za 95% vozača. Fordovi istraživači trenutno pokušavaju da osmisle kako bi ovo sedište moglo biti povezano sa drugim sigurnosnim sistemima, kako bi zajedničkom saradnjom uspeli da zaštite vozače koji mogu imati zdravstvene probleme za volanom.

*Više o tome ovde.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)