Datum:

20.03.2011. 20:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6511 pregleda

Ne razmišljajući o posledicama, mnogi roditelji za vreme vožnje dozvoljavaju da dete skakuće na zadnjem ili prednjem sedištu automobila. Zakon kaže da vozila u kojima se prevoze deca moraju imati atestirano sigurnosno sedište, ali je osim nemarnosti roditelja otežavajuća okolnost i novac, jer su sedišta za bebe za mnoge pravi luksuz.

Deca do tri godine starosti moraju da se prevoze u sigurnosnim sedištima u automobilima. Za nepoštovanje ove odredbe vozač će platiti kaznu od 5.000 dinara. Tačno je da je u današnje vreme jedno dobro sedište za bebu mnogima luksuz, ali saobraćajni stručnjaci smatraju da na tome ne bi smelo da se štedi. Istraživanja su pokazala da kada dođe do saobraćajne nezgode pri brzini od 50 kilometara na sat, a majka drži dete teško 15 kilograma na zadnjem sedištu, to dete u momentu sudara dobija težinu od približno 470 kilograma.

– To znači da prilikom saobraćajne nesreće dete koje nije u sigurnosnom sedištu doživljava udar približan padu sa četvrtog sprata. Sada zamislite šta se dešava pri istom sudaru sa čovekom koji je težak oko 80 kilograma a koji nije vezan sigurnosnim pojasom – kaže magistar Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.

Auto-sedište se bira na osnovu težine deteta i njegovog uzrasta. Najbolje bi bilo da se pre kupovine isproba i tako proveri da li odgovara detetu (dimenzije, komfor…). Prilikom kupovine dobija se i uputstvo za postavljanje, a najvažnije je da se sedište dobro fiksira jer je svako pomeranje opasno. Korpa može da se postavi i na prednje sedište, ali u tom slučaju je preporučljivo da bude okrenuta prema zadnjem delu vozila. Takođe, preporučuje se da prilikom prevoza dece frontalni vazdušni jastuci moraju da budu isključeni.

– Kod iskakanja vazdušni jastuci dostižu brzinu do 350 kilometara na sat, pa mogu imati fatalne posledice po dete – smatra Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Brojna ispitivanja pokazuju da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod mlađe dece. Roditelji ne koriste sigurnosna sedišta zbog paprenih cena. Jedno sedište u nekim slučajevima košta i preko 20.000 dinara.Ispitivanja pokazuju da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod dece.

Kazne opominju

Ako se dete do tri godine prevozi bez sigurnosnog sedišta, vozač će platiti kaznu od 5.000 dinara. Za prevoz deteta do 12 godina na suvozačkom mestu ili u krilu vozača predviđene su kazne od 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)