Datum:

27.08.2012. 16:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 12200 pregleda

Dok mnogi evropski proizvođači automobila osećaju posledice ekonomske krize, Volkswagen (VW) grupa beleži rekordnu prodaju i zaradu. Ipak, i VW ima svoju slabu tačku koja se zove Seat.

Seat je jedina kompanija u okviru VW grupacije koja već godinama ima gubitke. Od 2008. godine gubici španskog proizvođača iznose oko milijardu evra, a tokom protekle decenije Seat je samo jedne godine zabeležio pozitivne finansijske rezultate.

Direktor Centra za automobilska istraživanja na Univerzitetu Duisburg-Essen, Ferdinand Dudenhoeffer, smatra da bi za Volkswagen bilo najisplativije kada bi ugasio marku Seat, a postojeće kapacitete upotrebio za proizvodnju automobila drugih proizvođača u okviru svoje grupacije.

“Škoda je sasvim dovoljna da pokrije segment na automobilskom tržištu koji trenutno zauzima španska kompanija, pa zašto bi se onda Volkswagen trudio da sačuva Seat po svaku cenu”, pita se on.

Seat je u vlasništvu Volkswagena od 1986, a nemački proizvođač uložio je u njega velika novčana sredstva.

Španska kompanija, u kojoj je trenutno zaposleno oko 14.000 radnika, teško je pogođena ekonomskom krizom, a prodaja Seatovih automobila u padu je u poslednje dve godine čak i na domaćem tržištu.

Ipak, u Volkswagenu za sada ne razmišljaju da poslušaju Dudenhoefferov savet. Jedan od rukovodećih ljudi Seata u Nemačkoj, Manfred Kantner, kaže da u toj kompaniji polažu velike nade u novu generaciju modela Leon koji je baziran na novoj Volkswagenovoj MQB platformi.

Strategija za oživljavanje Seata, međutim, mnogo je složenija od lansiranja jednog novog modela. VW namerava da se fokusira na porast prodaje Seatovih vozila na automoblska tržišta koja su u elspanziji, poput Rusije i Kine.

Preusmeravanje sa evropskog na druga svetska tržišta u razvoju moglo bi do 2018. godine da donese Seatu porast prodaje od 75 % i tako dugoročno spase ovu kompaniju od propadanja.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)