Datum:

19.10.2010. 18:20

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 10325 pregleda

Postoji gomila stvari koje vas mogu iznenaditi u zimskom periodu. Osim što može da vam se dogodi ono najgore, postoje još brojne tegobe koje vam mogu zadati mnogo glavobolje u zimskoim mesecima ukoliko vaš auto ne pripremite adekvatno za zimu. Isto kao što mi moramo staviti kapu, šal i rukavice zimi, vaš auto zahteva sličnu pažnju ukoliko želite da radi onako kako radi tokom toplijih meseci.

Ovde ćemo pokušati da vam damo nekoliko saveta koji će pomoći vašem autu da pregura zimu, a vas zadržati na putu prilikom teških vremenskih uslova za vožnju.

Držite u autu opremu za hitne slučajeve

Ovo je vrlo jednostavna stvar koju treba imati na umu, a može vam znatno olakšati borbu protiv zime. Potrebno je svega nekoliko osnovnih alatki i nešto pribora. Prvenstveno, trebaće vam rezervni točak i alat da točak zamenite, ali isto tako morate imati nešto dodatnog u prtljažniku od onoga što vaš auto koristi. Tu pre svega mislimo na ulje za motor, sredstvo za pranje prozora i antifriz. Takođe, strugač leda je neophodan, morate imati u potpunosti očišćenje prozore, da biste imali pregled pod svim uglovima. Baterijska lampa i sigurnosni trougao su takođe korisni u slučajevima kada vam se noću nešto dogodi (čak je i zakonski obavezno nositi ovakvu opremu). Ukoliko vam je grejanje u kvaru, trebalo bi nositi rukavice, čizme i ćebe sa sobom da se ne biste smrznuli.

Sledeća stvar koju treba da uradite je da proverite kaiše i creva ispod haube. Interval za proveru ovoga verira od modela do modela, ali je negde oko 50000 pređenih kilometara u proseku. Čak i ukoliko vam interval za promenu ne pada u zimu, neće ništa škoditi ako mehaničar pregleda kako vam stoje ovakve stvari koje su povezane sa motorom. Niske temperature mogu značajno oslabiti kaiše i creva, i ukoliko vam nešto pukne ili se ošteti na otvorenom putu, jedini način da stignete na odredište će biti uz pomoć šlep službe.

Nakon ovoga morate zameniti metlice brisača i tečnost za pranje prozora. Ne želite da vam se dogodi da vas uhvati ledena kiša na otvorenom putu, a vaši brisaču ne budu u mogučnosti da vam poboljšaju preglednost. Slaba vidljivost može načiniti vožnju u hladnim periodima veoma opasnom. Metlice brisača su načinjene od gume, i vremenom popucaju, odvoje se i propadnu. Savet je da promenite metlice svaki šest meseci do godinu dana. Tečnost za pranje prozora na odgovarajućem nivou je takođe poželjna, s obzirom da može sprečiti taloženje snega i leda na vašu šoferšajbnu.

Sledeća stvar koju treba proveriti su jedinice zadužene za grejanje i odmrzavanje. Svi znamo kako je neugodno voziti kada su nam zamagljena stakla. Ukoliko grejači rade kako treba, vidljivost će vam se vrlo brzo popraviti. Ipak, ukoliko grejači rade odlično, a vama se i dalje zamagljuju prozori, tada proverite da li postoje neka mesta gde ulazi vazduh u kabinu koji isparava i zamagljuje vam stakla. Ovakva mesta se obično nalaze na vratima ili prozorima. Takođe je bitno da vam bude toplo i komotno dok vozite da biste zadržali koncentraciju i obratili pažnju na put. Iako ponekad popravka grejača nije baš jeftina, isplati se biti na toplom dok vozite.

Uvek imajte goriva u rezervoaru

Ukoliko imate naviku da vozite sa alarmatno malom količinom goriva u rezervoaru, znajte da vam ovo posebno može zagorčati život u zimskom periodu. Hladne i stalno varirajuće temperature mogu izazvati kondenzaciju na zidovima rezervoara, i ubrzo će voda kapljati i naći se u gorivu. S obzirom na to da je voda lakša od benzina, potonuće na dno i tamo se zamrznuti, blokirajući dovod benzina do motora i tu se vaša vožnja završava. S obzirom na to da popravka može skupo koštati, i za vaš auto i za vaš novčanik je bolje da uvek imate dovoljno goriva u rezervoaru.

Sledeća bitna stvar je antifriz. Antifriz štiti vaš motor od smrzavanja kada je hladno, i od zagrevanja kada je toplo, a takođe i smanjuje korodiranje. Bitno je da imate sipano odgovarajući odnos antifriza i destilovane vode, obično je pola-pola odnos za zaštitu od temperatura do -40 stepeni Celzijusa, a više vode će smanjiti efikasnost antifriza. Iako ovo mešanje možete izvršiti sami, postoje već gotove smese koje možete kupiti na benzinskim pumpama. Ukoliko ne vodite računa o količini antifriza, hladnjak može da se smrzne, i motor će se veoma pregrejati. Ovo može da napravi toliko štete da će vas popravka koštati veoma skupo.

Tri najvažnije stvari koje morate uraditi pred zimu

Počinjemo sa uljem. Obavezno proverite ulje i njegov viskozitet. Ulje služi za podmazivanje metalnih površina vašeg motora. Njegov viskozitet – odnosno gustina – značajno utiče na performanse motora. Ukoliko je ulje previše gusto, kretaće se veoma sporo između delova i vaš motor će se pregrejati. Zimi niske temperature dovode do zgrušavanja ulja, ali vi možete izbeći ovaj problem stavljajući ulje malog viskoziteta. Priručnik za vaše vozilo bi trebao da sadrži informacije o tipu ulja koje bi trebali koristiti, a takođe može preporučiti gušći tip ulja u zavisnosti od godišnjeg doba. Zamena ulja varira od modela do modela, tako da morate voditi računa i o ovom intervalu.

Akumulator. Auto akumulatori obično traju od tri do pet godina, tako da je najbolje da vodite računa o tome koliko je vaš star. Ako je vreme da ga zamenite, najbolje je da tu uradite na jesen, kada obično postoje akcijske cene za njih. Zimski meseci su teški za vaš motor i on mora snažnije da radi, a ovo dodatno opterećuje akumulator.

Čak i ukoliko vam akumulator nije toliko star, ipak ga pregledajte i uverite se da je sve u redu. Obavezno pregledajte kablove i spojeve zbog korozije. Ukoliko u blizini spojeva postoji bela, praškasta materija, to je korozija od akumulatorske kiseline – i možete je odstraniti pomoću sode, vode i četkice za zube. Akumulator je takođe napunjen tečnošću, tako da morate proveriti da li je ima dovoljno. Većina akumulatora ima poklopce od gore, i možete proveriti nivo tečnosti odklanjanjem ovih poklopaca. Ukoliko je ima malo, dosipajte destilovane vode, ali vodite računa da ne prepunite.

I na kraju možda i najbitnija stvar – gume. Vlažni i klizavi putevi mogu biti uzročnici opasnih nesreća zimi, tako da je veoma važno da proverite da li su vaše gume u stanju da se nose sa ovakvim vremenskim uslovima. Ukoliko i nemate zimske gume na vašem vozilu, proverite pritisak u svakoj od njih. Izduvane gume zatvaraju šare i smanjuju trenje, povećavajući verovatnoću proklizavanja na zaleđenom putu. Znamo da dosta benzinskih pumpi ima aparat za proveru pritiska u gumama, a ne košta vas ništa da stanete i rešite ovo – ukoliko ne znate koliko bara treba da bude pritisak pogledajte u priručniku proizvođača.

Evo još nekoliko saveta i predloga:
Neki ljudi nose so u svojim kolima – ukoliko je vaš auto zaglavljen u snegu ili ledu, posipanje soli ispred guma može povećati trenje i pokrenuti ga.
Ukoliko ikada doživite da proklizite na zaleđenom putu, nemojte stiskati kočnicu, čak ni instinktivno. Umesto ovoga, skinite nogu sa papučice gasa i zaustavite auto bezbedno okrećući volan u suprotnom pravcu od onoga u kojem proklizavate.
najbolja zaštita od svega ovoga je ipak nabavka zimskih guma – obezbediće vam veće trenje, bolje kočenje i kontrolu nad vozilom.

Izvor: MojAuto

1 komentar
  1. dejan

    “Bitno je da imate sipano odgovarajući odnos antifriza i destilovane vode”
    Nemesa se antifriz i destilovana voda,vec obicna voda iz cesme

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)