Datum:

13.01.2012. 22:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 6732 pregleda

Ukoliko odlučite da na odmor krenete automobilom, na drumu vas uvek može zadesiti neka nezgoda, a pogotovo zimi. Naravno, to ne treba da bude razlog za odustajanje od puta, jer veliki broj problema može da se predupredi dobrom pripremom.

Pre svega treba obratiti pažnju na ono što je „uvek potrebno“, bez obzira na godišnje doba, a zatim i na probleme koji dolaze s hladnijim vremenom.

Dokumenta

Bilo da je u pitanju putovanje u neku drugu zemlju ili „lokalni“ izlet, najpre treba proveriti sva dokumenta – pasoš, vozačku dozvolu, međunarodnu dozvolu, a ukoliko se ide u inostranstvo, i obavezno putno osiguranje. Od svega nabrojanog jedini vanredni izdatak je „međunarodna“, koja staje 2.000 dinara, traje tri godine i može se nabaviti u Auto-moto savezu Srbije. Prva sledeća stavka je obezbeđivanje takozvane prve pomoći, na čemu insistiraju svi lekari.

– Na porodično putovanje obavezno ponesete lekove za sniženje povišene telesne temperature, lekove protiv alergije, kapi za nos i antibakterijski sirup za decu – kaže portparol Hitne pomoći Nada Macura. – Pored toga, obavezno spakujte lekove za bolove i hanzaplast. Deca, ali i odrasli, često se na putu otruju hranom i dobiju dijareju. Zbog toga je, takođe, vrlo bitno da se pri ruci imaju probiotici.

Situacija u kojoj niko ne želi da se nađe jeste da bude zavejan na nekom putu, ali se zimi i to mora uzeti kao mogućnost. Iako malo šta može da se uradi bez pomoći nadležnih službi, barem se čekanje može učiniti podnošljivijim. U automobilu se zato moraju nalaziti ćebad i jastuci, flaše s pijaćom vodom, termos i punjač za telefon, kako se ne bi desilo da se mobilni telefon isprazni i da ne može da se pozove pomoć.

Točkovi

Bezbednost u vožnji takođe bi trebalo da bude jedan od prioriteta. Stručnjaci, tako, savetuju da se na točkove ne montiraju različite vrste pneumatika, odnosno da, ako ste u mogućnosti, kupite sve četiri zimske gume. Na taj način automobil će znatno bolje da odgovori na sve izazove. Ne treba zaboraviti ni lance, koji su deo obavezne opreme ako se ide na planinu.

Kada su ulja u pitanju, ona ređa bolja su za zimske dane, jer se zbog hladnoće manje zgušnjavaju i ne otežavaju pokretanje motora. Isti princip važi i za podmazivače za menjač. Najbitnija tečnost zimi je svakako ona u sistemu za hlađenje motora – antifriz. Treba znati da on s vremenom gubi svojstva, te ga je obavezno menjati svake dve godine. Zato je bolje proveriti u kakvom je stanju antifriz u vašem automobilu pre polaska na put.

Pokretanje automobila

Kako se ne biste našli u situaciji da pred sam put automobil neće da se upali, potrebno je osigurati nekoliko uslova. Akumulator mora biti ispravan, pa je potrebno da se prokontroliše i dopuni, ako je neophodno. Provera kablova i svećica takođe je poželjna. Ako se ipak dogodi da je akumulator prazan, može se spojiti i na akumulator drugog automobila pomoću kablova. Dakle, ne bi bilo loše imati u prtljažniku i kablove za startovanje.

Oprez

U zimskim uslovimapotrebna je još veća opreznost na putu i zato:

Držite veće odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas

Izbegavajte naglo skretanje i usporite pre skretanja

U krivinama vozite sporije, bez nagle promene brzine

Ubrzavajte postepeno

Kočite postepeno da biste izbegli blokadu točkova

Nemojte koristiti tempomat

Kada vozite na uzbrdici koristite viši stepen prenosa, a na nizbrdici niži!

Saveti

1. Montirajte odgovarajuće pneumatike
2. Proverite akumulator
3. Sipajte antifriz
4. Sipajte tečnost za odmrzavanje stakala
5. Proverite pritisak u gumama 6 Uvek očistite sva stakla
7. Skinite uvek sneg sa krova pre vožnje
8. Zaštitite bravice i gume na vratima od smrzavanja
9. Rezervoar mora imati više od polovine goriva
10. Prilagodite brzinu uslovima vožnje

Trikovi za više prostora

Na prostoru će se sigurno uštedeti ako se teže stvari stave na dno, i ukoliko se na specifičan način složi garderoba. Na primer, rolanjem odeće izbegava se njeno gužvanje, pa nema potrebe za nošenjem glomazne pegle. Isto tako, čarape mogu da se stave u obuću, a u ćoškove torbe donji veš ili manji predmeti koji lako mogu da popune taj deo.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. baSlo

    A gde su sveca, upalajac, cebe i asov na ovom spisku???
    Ako preuzmete tekst sa neko drugog medijskog sajta potrebno je da ga procitate i izbacite ono sto ne valja, a ubacite ono sto je potrebno.
    Posebno ona nevidjena glupost u tekstu “Kada vozite na uzbrdici koristite viši stepen prenosa, a na nizbrdici niži!”, molim vas, pa da li iko od vas sa ovog portala vozi automobil??? Zlatno je pravilo “da se spustate nizbrdo u istom stepenu prenosa kojim ste se penjali uzbrzo”, ali objasnite mi na sta te mislili kada ste pisali kada vozite na uzbrdici koristite visi stepen prenosa… znaci kada idem uz brdo (primera radi vozim automobil baenzinskim motorom) i mom autu ponestaje snage, obrtaji mi padaju ispod 1500o/min ja treba da prebacim u veci stepen prenosa???Pa vama treba oduzeti dozvolu da pomislite na automobile, a kamoli ikad vise da ista pisete o njima.
    Cinimi se da ovaj portal posecuju jos samo puki “obozavaoci” automobili, ali ne i poznavaoci, posto vidim da nikoga ove gluposti nisu dotakle.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)