Datum:

22.01.2018. 16:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemački gigant Audi uštedeo je tokom 2017. godine čak 110 miliona evra zahvaljujući sugestijama i savetima svojih radnika u fabrikama u Ingolštatu i Nekarslumu.

Već 50 godina u Audiju postoji shema po kojoj radnici mogu da daju svoje sugestije čelnicima kompanije, a od 1994. godine postoji i konkretan sistem.

Čak i najmanje ideje i njihova primena mogu da sačuvaju milione evra, neke se direktno tiču posla, a druge su u vezi sa infrastrukturom.

Tako su u odeljenju za razvoj motora dvojica radnika koji su zaduženi za održavanje primetili da ventilacioni sistemt u zgradi radi i noću i danju. 

Oni su predložili da ventilacija radi u normalnom režimu od 6 ujutru do 22 časa, a da se uspori kada radnici nisu prisutni. Na taj način je Audi smanjio troškove za oko 100.000 evra na godišnjem nivou.

S druge strane, dvojice pripravnika su predložila da se obeleže bojom određeni alati kako bi se izbeglo gubljenje vremena zbog pogrešne upotrebe istog, dok su drugi radnici otkrili drugačiju metodu merenja veličine vrata čime su skratili postupak sa 34 na 18 minuta, što je uštedelo kompaniji 200 radnih sati godišnje.

Audi je uštedeo 33 miliona evra u fabrikama u mađarskom Đeru i belgijskom Briselu tako što je sproveo više od 10.000 sugestija svojih radnika tokom 2017.

Naravno, kompanija ne “krade” ove ideje, već nagrađuje radnike koji ih predlažu finansijski, a u zavisnosti od toga koliko im to donosi uštede.

Dakle, ko zna da sačuva novac i vidi “širu sliku” od one za koju je zadužen, nagrađen je u Audiju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)