Datum:

13.12.2016. 22:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Brojne kompanije koje prave automobile, ali i opremu za njih, potrudile su se ovih dana da vozačima pruže korisne informacije i savete za bezbednu vožnju u zimskim uslovima.

Ovog puta izdvajamo nekoliko saveta “Gudjira” za vozače.

Posebnu pažnju poklonite pneumaticima, poručuju iz ove kompanije vozačima. U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za sigurnu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim pneumaticima sa dovoljno dubokim gazećim slojem.

Posvetite pažnju i pritisku u pneumaticima, proverite ga barem jednom mesečno i po potrebi podesite, a redovno pregledajte i pneumatike da biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje.

Pre nego što krenete temeljno očistite sneg i led sa vozila, nemojte zaboraviti sneg na krovu, poklopcu motora i gepeku. Temeljno očistite kako vetrobransko, tako i ostala stakla i retrovizore, time obezbeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Proverite i u kakvom su stanju brisači.

U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego uobičajeno jer je na snegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe je preporučljivo da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate ili kočite. Ako od vozila zahtevate dve radnje istovremeno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da ugrozi vašu kontrolu nad vozilom.

Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice.

Ambasador „Opela“ upozorava

– Vožnja po klizavoj podlozi može biti zabavna, sve dok dotična osoba ima skije prikačene na stopala ili dok sedi na sankama. Situacija je nešto drugačija za vozače – kaže “Opelov” brend ambasador Joahim Jokel Vinkelhok poznati automobilista, nekadašnji vozač F1.

Razvijanje osećaja za automobil i kočnice je izuzetno važno. Vozači treba da nauče kako da koriste svoj visokotehnološki “alat” na pravi način i naviknu se na rad sistema kontrole trakcije (ESP) i ABS-a.

Nekadašnji pobednik Le Mana je ima još jednu sugestiju:

– Vozite na velikom, praznom parking-prostoru kada je asfalt mokar ili prekriven snegom i pritisnite snažno papučicu kočnice da uvidite kako automobil reaguje. Ljudi koji upiju takvo iskustvo i steknu osećaj, mogu da izvuku koristi i intuitivno reaguju na pravi način u teškim situacijama.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)