Datum:

22.07.2014. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3285 pregleda

Kompanija „Opel“ proizvela je novu, petu generaciju „korse“. „Opelov“ najprodavaniji model treba da ponudi novo vozačko iskustvo na tržištu malih automobila, postavljajući nove standarde za performanse šasije, motora i menjača. Novi poboljšan i ekonomičan turbo motor zapremine jedan litar s tri cilindra, efikasan sistem prenosa, novo vešanje i optimizovan upravljački sistem pružaju preciznost i udobnost na vrhunskom nivou.

Nova „korsa“ takođe poseduje potpuno nov enterijer koji unapređuje doživljaj prostranosti i kvaliteta, uključujući i savršeno povezani „IntelliLink“, informaciono-zabavni sistem i ultramoderne sisteme za podršku u vožnji. Pored toga, „Opelovi“ konstruktori su „korsi“ dali novi dinamički oblik u skladu s filozofijom dizajna ove firme, uvodeći tečne, izvajane oblike i precizne detalje.

Nova „korsa“ opremljena je svim onim što je potrebno da bi se obezbedio kontinuitet od 32 godine uspeha u veoma konkurentnom tržišnom segmentu. Peta generacija „Opelovog“ najprodavanijeg modela imaće premijeru na „Mondial de l’Automobile 2014“ u Parizu (od 4. do 19. oktobra), a prvi primerci će napustiti fabrike u Saragosi i Ajzenahu do kraja ove godine.

Ključ uspeha je u izvanrednoj iskorišćenosti prostora: u kompaktnoj dužini od četiri metra, „Opelov“ najprodavaniji model nudi mnogo prostora za čak petoro putnika – kako u porodičnom izadnju s petora vrata, tako i u dinamičkoj, sportskoj izvedbi s troja vrata.

corsa2

Šasija nije nasledila nijednu komponentu od sadašnje „korse“. Stabilnost u skretanju i pravolinijskom kretanju povećana je zahvaljujući težištu koje je niže za pet milimetara, čvršćem podramu i novoj geometriji vešanja s novim prednjim zglobom. Poboljšani su ponašanje prilikom prevrtanja vozila, odziv na upravljanje i karakteristike podupravljanja.

Najvažniji detalj ispod poklopca motora nove, takozvane korse E, modela pete generacije, jeste „Opelov“ novi trocilindarski motor, 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, koji je deo ofanzive ove firme na polju pogonskih agregata. Kompaktni 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motor, u celosti izrađen od aluminijuma, naravno u skladu s normom „evro 6“, i standardno je opremljen „start/stop“ tehnologijom.

corsa3Nova linija benzinskih pogonskih agregata proširena je uvođenjem novog 1,4-litarskog motora sa 74 k/100 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 200 Nm, kao i unapređenim „evro 6“ 1,2-litarskim i 1,4-litarskim motorima s normalnim usisavanjem vazduha. Pored toga, potpuno redizajnirani i poboljšani 1.3 CDTI motori snage 55 k/75 ks i 70 k/95 ks proširuju ponudu dizel motora.

Milioni na drumu

U Evropi je do sada prodato 12 miliona primeraka „korse“, uključujući 2,8 miliona trenutne, četvrte generacije.

Sa prosečnom godišnjom prodajom od 370.000 vozila, „opel korsa“ je jedan od najistrajnijih i najpopularnijih modela u svom segmentu.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)