Datum:

20.10.2019. 9:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Koncern “Hyundai Motor Group” (HMG), koji čine “Hjundai”, Kija” i “Hjundai Mobis”, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila “Hjundai” i “Kija”, i kompanija “Aptiv” objavili su osnivanje zajedničke kompanije (“joint venture”) za razvoj autonomne vožnje.

Ovo partnerstvo združuje jednu od najinovativnijih kompanija na području automobilskih tehnologija i jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.
Preduzeće u zajedničkom vlasništvu će razvijati sisteme 4. i 5. stepena autonomne vožnje, namenjene komercijalnoj upotrebi.

Preduzeće će unaprediti dosadašnji rad na području dizajna, razvoja i komercijalne upotrebe 4. i 5. stepena autonomne vožnje i na taj način ojačati vodeći položaj partnera u globalnom ekosistemu autonomne vožnje.

Platforma za autonomnu vožnju već 2022. biće raspoloživa ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila. U preduzeću kreću sa testiranjem sistema bez vozača već iduće godine, dok će 2022. godine biti raspoloživa platforma za autonomnu vožnju – spremna za masovnu proizvodnju – koja će biti na raspolaganju ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila.

Ukupni iznos partnera u novom preduzeću je čak 4,0 milijarde dolara – obe strane sa pola vlasničkog udela. Aptiv će uložiti svoju tehnologiju autonomne vožnje, intelektualno vlasništvo i oko 700 zaposlenih, koji će biti fokusirani na razvoj različitih rešenja sa područja autonomne vožnje. Koncern “Hyundai Motor Group”, uložiće 1,6 milijardi dolara u novcu, a preostalih 400 miliona u različitim uslugama, istraživanjima i razvoju, kao i pristupu do intelektualnog vlasništva. Ova investicija predstavlja najveće finansijsko ulaganje ovog oncerna izvan Južne Koreje.

Partnerstvo jača zajedničku viziju bezbednije, ekološki prihvatljivije, povezanije i pristupačnije mobilnosti.

– Novo preduzeće označava početak putovanja sa Aptivom ka zajedničkom cilju, a to je komercijalna upotreba autonomne vožnje, rekao je Euisun Čung, izvršni potpredsednik “Hjundai Motor Group” – Zajedničkim snagama stvorićemo neprocenjivu sinergiju i dobiti lidera na području autonomne vožnje. Zadovoljni su, naravno, i u Aptivu.

– Partnerstvo će osnažiti snagu Aptiva u razvoju naprednih sistema asistencije vozaču, rešenja povezivosti, kao i konstrukcije pametnih vozila – rekao je o zajedničkom preduzeću Kevin Kark, pretsednik i izvršni direktor Aptiva
Novo preduzeće, čije sedište će biti u Bostonu, vodiće Karl Lagnema, pretsednik Aptivovog odeljenja za autonomnu mobilnost. Preduzeće će imati tehnološke centre u SAD i Aziji, a oba partnera će imati jednak broj direktora.

Preduzeće će u Južnoj Koreji imati glavni tehnološki centar, bazu za prerade vozila i testiranje platforme za autonomnu mobilnost. Za očekivati je da će grupacija HMG,koja je izuzetno moćna na domaćem korejskom tržištu, koje je kao prvo na svetu dobilo 5G mobilnu infrastrukturu, dati dodatni elan razvojnim naporima novonastalog preduzeća i napraviti kvantni iskorak.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)