Datum:

01.12.2010. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 9722 pregleda

Koncept rada srpske saobraćajne policije nije dobar zato što se saobraćaj ne kontroliše na mestima na kojima za tim ima stvarno potrebe, nego na onima na kojima je to policajcima zgodno, kaže profesor dr Milan Vujanić, šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Kao posledicu imamo, dodaje profesor Vujanić, da se bezbednost na srpskim drumovima ne podiže na viši nivo, pa je zato u septembru broj saobraćajnih nesreća ponovo porastao posle nekoliko meseci, koliko je bio u stalnom padu. 

Vujanić, koji je rukovodio komisijom koja je pisala Zakon o bezbednosti saobraćaja, kaže da se ne posvećuje dovoljna pažnja kontroli ključnih stvari za bezbednost u saobraćaju, kao što su zabrana upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje (povećava rizik za izazivanje nesreće za 50 odsto) i obavezna upotreba pojaseva (250 ljudi u Srbiji pogine godišnje zbog nekorišćenja pojasa). S druge strane, kaže on, saobraćaj se kontroliše na deonicama na kojima za to nema stvarne potrebe. 

Sačekuša u industrijskoj zoni

– Primer za to je Kumodraška ulica u Beogradu, gde ćete često naići na saobraćajnu kontrolu iako je to industrijska zona, a ne gusto naseljeno područje. Ne želim da ulazim u to ko šalje policajce na to mesto, niti kakva je njihova organizacija rada, ali tamo gotovo da nema pešaka. Ja ne znam što idu tamo, a ne idu, na primer, u Požešku, za koju je utvrđeno da je opasna – kaže Vujanić. 

Profesor Vujanić kaže da ne vidi akciju policije koju je očekivao kada je novi zakon donet, kao i da policija ne radi ono što bi trebalo da radi – da unapređuje sigurnost svih učesnika u saobraćaju. 

S Vujanićem se slaže i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. Prema Okanovićevim rečima, policija deluje na mestima na kojima je saobraćaj pogrešno ili konfuzno projektovan, odnosno tamo gde su vozači često u nedoumici šta jeste, a šta nije dozvoljeno.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)