Datum:

13.08.2017. 11:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Posle 100 godina, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, istraživača koji je prvi prešao Antarktik, uspeo je da ponovi podvig svog pretka, ali uz pomoć specijalno opremljenog automobila “hjundai santa fe”.

Da bi automobil uspeo da preživi prelaz preko Antarktika, pri temperaturama od -30 C i niže, bile su potrebne ozbiljne pripreme, koje su trajale godinu dana. Preko beskonačnog prostranstva snežnih visoravni, “santa fe” se peo i na 3.000 metara nadmorske visine.

Pored toga što su mu rekli da je prelazak preko Antarktika četvorotočkašem nemoguć, Šekltonov unuk Patrik Bergel je u decembru 2016. pošao sa svojim timom i filmskom ekipom na to putovanje.

Ekspedicija je trajala 30 dana. Za to vreme “santa fe” je prešao 5.800 kilometara preko opasnih snežnih polja Antarktičke pustinje, preko kojih vetrovi duvaju bez prestanka.

Ono što je počelo kao odavanje počasti ranijem dostignuću, postalo je svojevrstan podvig. Pomerajući granice izdržljivosti, Patrik je uradio mnogo više od hoda dedinim stopama, sledio je njegov primer.

– Na kraju sam ispunio stogodišnji san o putovanju Antarktikom dugom 5.800 km, za koje je bilo potrebno 30 dana, sa pripremnim periodom od jedne godine i 100 godina čekanja, prevazilazeći granice vremena i prostora – kaže Patrik Bergel.

Foto: Sunday Times Driving, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)