Datum:

24.08.2015. 22:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5307 pregleda

U početku su na njih gledali sa podozrenjem. Sada su uobičajena pojava na putevima, a Toyota ih je već proizvela 8 miliona.

Svet je prihvatio vozila sa hibridnim pogonom, ali japanskom proizvođaču nije bilo lako kada je 1997. predstavio prvi model koji je osim konvencionalnog benzinskog imao i električni motor.

Pre dve decenije, na hibride se gledalo kao na još jedan eksperiment automobilske industrije pred kojim je neizvesna budućnost.

Međutim, Toyota je odlučno zakoračila u nepoznato.

Uprkos početnim neuspesima (inženjerima je tek nakon 49 dana pošlo za rukom da pokrenu prototip prvog Priusa, a i tada su uspeli da pređu svega 500 metara), japanska kompanija je danas lider u proizvodnji i prodaji vozila sa hibridnim pogonom, a njenim stopama krenuli su gotovo svi veliki proizvođači automobila.

Broj ovih vozila na putevima raste iz godine u godinu. Toyota je do sada širom sveta prodala preko 8 miliona hibrida, a za poslednji milion bilo joj je potrebno samo 10 meseci.

U kompaniji su izračunali da je zahvaljujući njihovim vozilima u atmosferu emitovano 58 miliona tona CO2 manje nego što bi to bio slučaj da su umesto hibridnih proizvodili samo modele sa benzinskim pogonom.

Japanci tvrde da je zahvaljujući vozilima sa hibridnim pogonom postignuta ukupna ušteda od 22 miliona tona benzina.

Od skromnih početaka 1997, Toyota je postepeno proširivala gamu svojih hibrida, preko Yarisa, pa do nedavno predstavljenog modela RAV4.

Trenutno ovaj proizvođač ima u ponudi 30 modela putničkih automobila sa hibridnim pogonom (marki Toyota i Lexus) i jedan Plug-In hibridni model.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)