Datum:

28.08.2014. 10:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2494 pregleda

Mnogi proizvođači automobila, ali i kompanije iz IT sektora, kao što je Google utrkuju se ko će napraviti što savršeniji robotizovani auto. Međutim, iza ovakvih projekata često stoje firme nepoznate široj javnosti koje proizvode komponente i softver za samoupravljajuća vozila.

Kada jednog dana vozila sa autopilotom postanu realnost na ulicama, zasluge za to imaće i kompanije za koje je malo ko danas čuo, kao što je izraelska firma Mobileye.

Mobileye se bavi proizvodnjom mikročipova i softvera koji se već koriste u naprednim bezbednosnim sistemima u savremenim automobilima.

U pitanju su tehnologije poput one koja služi da spreči da se auto sudari sa drugim vozilom, ili sistema koji detektuje prisustvo pešaka ili životinje na putu, kao i brojnih drugih uređaja kao što je onaj za prepoznavanje saobraćajnih znakova i slično.

169229712953fda44e2ea0b371247364_640x34785

Mobileye trenutno snabdeva auto-industriju proizvodima koji se ugrađuju u preko 100 modela različitih proizvođača automobila. Procenjuje se da se na putevima već nalazi oko 3,3 miliona vozila sa mikročipovima koji nose potpis Mobileye.

Tajna njihove tehnologije je u posebnom softverskom algoritmu. Ovaj algoritam analizira video snimak kamere koja je instalirana na prednjem delu vozila kako bi se dobili potrebni podaci o putu, vozilima, pešacima i drugim predmetima na njemu, i uopšte o okruženju kojim se automobil kreće.

Mobileye tehnologija drugačija je od sistema koji u svojim prototipovima robotizovanih vozila koristi Google.

Za razliku od Google-a, izraelska kompanija ne upotrebljava bazu podataka sa postojećim mapama, kako bi je uporedili sa putem kojim se vozilo kreće.

47383150653fda44fde310354137883_640x36285

Stručnjaci tvrde da je Mobileye tehnologija jeftinija i da, u odnosu na Google, ima veće šanse da bude masovno korišćena u samoupravljajućim automobilima.

Firma Morgan Stanley ranije je procenila da će robotizovana vozila zagospodariti putevima u roku od dve decenije, što bi kompaniji Mobileye moglo da donese veliku zaradu.

Čak i ako se ova predviđanja ne ostvare, Mobileye će svakako zabeležiti rast prodaje svojih proizvoda s obzirom da sve više proizvođača svoje modele opremaju raznim automatskim elektronskim bezbednosnim sistemima.

Trenutno, Mobileye tehnologiju indirektno ili direktno koriste porizvođači kao što su General Motors, BMW, Nissan, Honda, ali i Tesla Motors.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)