Datum:

05.01.2012. 16:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5017 pregleda

Ne, nismo pogrešno napisali, niti smo stavili jednu nulu previše. Stanoviti Waldo Stakes uistinu izrađuje automobil za koji veruje da će juriti brže od 2.000 milja na sat.

Nećemo vam zameriti ako odmahnete rukom. Tja, aktuelni rekord koji je 1997. godine postavio britanski ThrustSSC iznosi 1.227,98 km/h, a ista ekipa sad radi na Bloodhoundu SSC kojim se nada premašiti tek 1.600 km/h.

Ostrvski tim čini 20 inženjera, ima budžet od 15 miliona američkih dolara i dovoljno kompjuterske snage da sruši Pentagon, dok s druge strane Stakes razvija sam, vlastitim finansijama, projekt Akustičnog vetra. Jesmo li spomenuli da je usamljeni kalifornijski ”revolveraš” odustao od fakulteta davne 1974. te da za razvoj projekta ne koristi računar ili aerodinamični tunel?

Stakes je samouki inženjer. ”Kad izučavate nešto 40 godina, i pritom ne mislim da o tome samo promišljate, već to uistinu izučavate, velike su šanse da u tome postanete jako dobri”, rekao je Stakes Popular Mechanicsu te otkrio da poseduje hiljade knjiga na temu mašinstva i aerodinamike, gotovo sve što postoji.

Američki virtuoz ne polaže sve nade u vlastito znanje, već i tehnološko dostignuće iz 60-ih godina prošlog veka: par NASA-inih raketnih motora XLR99 koji su pogonili X-15 – eksperimentalni avion koji je 1967. godine postavio nedostižan rekord za postignutu brzinu od, pričekajte radi dramatičnijeg učinka – 7.273 km/h!

Stakes ih od NASA-e kupio pre 30 godina kao otpad po ceni od tek 1.500 dolara po komadu, a veruje da će kombinacijom metanola i tečnog kiseonika iz njih uspeti da izvuče još više snage no što je to bio slučaj u X-15-ici.
Nemamo pojma kada će projekt 56-godišnjeg zaluđenika u brzinu zaživeti, odnosno hoće li ikada, ali kompletan inspirativan članak možete pronaći ovde, a kakav bi otprilike osećaj vožnje pri takvoj brzini mogao biti možete pogledati u gornjem video snimku.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)