Datum:

03.06.2013. 16:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2787 pregleda

Srbija je jedina zemlja u regionu i jedna od retkih u Evropi, u kojoj se kubikaža motora uzima kao jedino merilo luksuza automobila.

Iako je reč o, kako kažu i u Ministarstvu finansija, zastarelom modelu oporezivanja, nema pomena o tome da će to biti promenjeno.

Motor ne samo da je osnovni deo automobila, već je i pokazatelj vašeg luksuza. Čak i ako vozite automobil stariji od 10 godina, ukoliko zapremina motora pređe 2.000 kubika, registraciju za njega platićete kao da je reč o luksuznom vozilu.

Tako i Milan Đurđević, vlasnik mercedesa A210 starog deset godina, plaća registraciju za luksuzno vozilo.

“Kupio sam mercedes 2003. Godište, znači 10 godina star. On ima 2.084 kubika i za njega registracija izađe 46.000 dinara zbog poreza na luksuz koji u toj kategoriji izađe 30.000 dinara, a takav novi mercedes od prošle godine, koji ima kubikažu od 2.000 kubika i košta 30 hiljada evra, registracija je 27.000 dinara“, navodi Đurđević.

Upravo zbog toga, kupci prvo gledaju kubikažu motora, a tek onda druge osobine automobila, kaže Uroš Erčević iz auto kuće “Naskar”.

“Taj način, taj zakon o oporezivanju je prilično zastareo, možda je bio aktuelan do devedesetih godina, pošto su tada vozila sa većom kubikažom bila luksuznija, a sada taj porez apsolutno ne odgovara uslovima na tržištu, zato što vozila sa malom kubikažom imaju veliku snagu motora”, objašnjava on.

Savetnica u Ministarstvu finansija za poreski sistem Milica Bisić priznaje da je reč o zastarelom propisu, međutim, ne zna se kada će on biti promenjen.

“U principu, da tako kažem – u razmatranju svih poreskih zakona koji na različite načine definišu različite poreske osnovice i ovaj zakon će doći na red za razmatranje, on ne spada u najvažnije ili ključne poreske zakone, zato nije bio u fokusu početkom ove godine”, kaže Bisićeva.

Prodavci automobila upozoravaju da se i zbog ovakvog oporezivanja u Srbiji voze mnogo lošiji automobili nego u evropskim i susednim zemljama.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)