Datum:

16.03.2013. 11:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4374 pregleda

U vozilima u Srbiji sigurnosne pojaseve koristi 58 odsto vozača i suvozača, a svega tri odsto putnika na zadnjim sedištima, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

U razvijenim zemljama koje su uspostavile efikasan i održiv sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja (Švedska, Velika Britanija, Holandija, Nemačka, Australija, SAD…) beleži se vrlo visok procenat korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima (preko 90 odsto), a sličan je procenat i kada je u pitanju korišćenju sigurnosnih pojaseva na zadnjim sedištima.

Upravo zbog značaja vezivanja sigurnosnih pojaseva za bezbednost vozača i putnika, Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije najavila je pojačane aktivnosti usmerene, između ostalog, i na povećanje stepena korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u toku 2012. godine sprovela je pilot istraživanje u vezi sa praćenjem prelaznih indikatora bezbednosti saobraćaja koji se odnose na korišćenje sigurnosnih pojaseva vozača i putnika u vozilima. Istraživanje je sprovedeno na putevima u naselju u ukupno 27 najvećih gradova u Srbiji na uzorku od preko 20.000 vozila.

Ovo istraživanje sprovedeno je prema korigovanoj metodologiji koju primenjuju najrazvijenije zemlje sveta u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Sumirajući podatke dobijene ovim istraživanjem, dobijeni su podaci prema kojima je zastupljenost korišćenja sigurnosnogih pojaseva od strane vozača motornih vozila 61 odsto, a putnika na prednjem sedištu (suvozača) 50 odsto. Kod putnika na zadnjem sedištu beleži se izuzetno mala zastupljenost korišćenja sigurnosnih pojaseva (svega 3 odsto).

Kada se sumiraju ukupni rezultati o korišćenju pojaseva na prednjim sedištima dobija se zastupljenost korišćenja pojaseva od 58 odsto.

Početkom 2013. godine, Agencija je u saradnji sa sajtom polovniautomobili.com, sprovela anketno istraživanje u vezi sa korišćenjem sigurnosnih pojaseva u vozilu. Istraživanjem je obuhvaćen ukupni uzorak od 2.196 posetilaca sajta.

Rezultati ankete prikazuju da 48,2 odsto anketiranih koristi sigurnosni pojas “samo kada sedi na prednjim sedištima”, 14,9 odsto anketiranih koristi sigurnosni pojas “samo kada ima policije na putu”, 6,6 odsto nikada ne koristi pojas, 20,9 odsto “uvek, i na prednjem i na zadnjem sedištu”, 6,3 odsto “samo na otvorenom putu”.

Tabela: Anketa sajta www.polovniautomobili.com

Tabela: Anketa sajta www.polovniautomobili.com

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da vezivanje sigurnosnih pojaseva može značajno doprineti smanjenju smrtnog stradanja prilikom saobraćajne nezgode – na prednjim sedištima od 40odsto do 50 odsto, a na zadnjim oko 25 odsto.

Ukoliko bi svi vozači i putnici u Srbiji koristili sigurnosni pojas za vreme učestvovanja u saobraćaju, procenjuje se da bismo u toku jedne godine spasili najmanje 100 ljudskih života.

Dakle, vežite se!

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)