Datum:

20.01.2016. 22:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2703 pregleda

Severnoamerički međunarodni auto-šou održava se od 11. do 24. januara. “Mini”, “Tesla”, “Jaguar” i “Lend rover” ove godine ne izlažu modele na sajmu.

Grad automobila Detroit ponovo je centar “sveta na točkovima”. Jedan od najvećih i najznačajnijih automobilskih sajmova u svetu, Severnoamerički međunarodni auto-šou počeo je 11. januara (traje do 24. januara), a pod kupolama “Kobo centra” u Detroitu izglagaće oko 200 proizvođača vozila sa svih kontinenata koji će izložitio oko 750 modela, od kojih će oko 50 imati što svetsku što premijeru na tržištu SAD.

Iako se radi o najznačajnijem tržištu automobila na svetu (prošle godine je prodato oko 16,5 miliona vozila), ne izlažu baš svi giganti automobilske industrije na sajmu u Detroitu. Nema “Jaguara” ni “Lend rovera”, nije se pojavio ni “Mini”, a američki proizvođač elektroautomobila “Tesla” bojkotuje ovu izložbu jer u Mičigenu nije dozvoljena internet-prodaja automobila – jedini način na koji “Tesla” prodaje svoja vozila.

Pa ipak, koliki je značaj ove smotre koja je prvi put organizovana 1907. godine, govori i činjenica da novitete svojih kuća predstavljaju lično generalni direktori.

Tako je Diter Ceče predstavio, između ostalih noviteta na štandu “Mercedesa”, novu “E klasu”, a publici u “Kobo centru” su se, uz nove modele, predstavili i Karlos Gosn, CEO “Reno-Nisana”, Serđo Markione, šef “Fijat – Krajslera”, i Akio Tojota, prvi čovek najvećeg prozvođača vozila na svetu – “Tojote”.

Ulaznice
Ulaznice za Detroit auto-šou ni za američke prilike nisu nimalo jeftine. Odrasli plaćaju 13 dolara, a veterani (preko 65) i deca od sedam do 12 godina – sedam dolara. Deca od šest godina i mlađa uz pratnju odraslih ne plaćaju ulaznicu.

 

Od noviteta, pored “mercedesa E klase”, izdvajamo “folskvagen tihuan plag-in hibrid”, novi “leksus LF FC”, “porše 918 RSR”…

“Audi” je iznenadio svojim modelom na vodonik “audi A4 h-tron”, a tu su i noviteti “Kije” – limuzina “forte 5” i terenac “kija telurajd”. “Krajsler” je predstavio minivan “pacifik”, “Hjundai” limuzinu “dženezis g 90”…

Naravno, tu su i supersportisti “ferari”, “porše 911 turbo S”, “BMV M2 sports”, kao i mnogobrojna vozila na elektro ili hibridni pogon, vodonik.

Opšti je utisak, posle prvih dana sajma, da su proizvođači “posvećeni očuvanju životne sredine” i da se svi upinju da dokažu (ne samo “Folskvagen”) da “Dizelgejt skandal” nije poljuljao poverenje kupaca kada je zaštita čovekove okoline u pitanju.

Zato svi u prvi plan ističu emisiju štetnih gasova svojih automobila i veruju u dalji rast prodaje, podstaknuti ne toliko dobrim ekonomskim pokazateljima na ključnim tržištima koliko niskom cenom nafte.

Dizajn

Top Eyes on Design Award, prestižnu dizajnersku nagradu, osvojio je model “leksuss LC 500”, a nagrade su dobili i “audi h-tron” za dizajn konceptualnih vozila i “volvo HC 90” za human machine interface.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)