Datum:

12.06.2011. 22:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

2 komentara 8863 pregleda

Ustavni sud je proglasio način naplate doplatnih karata za parkiranje u Beogradu suprotnim Ustavu i zakonu. Dat je rok gradu Beogradu da do 8. septembra reguliše odluku o plaćanju doplatne karte na zoniranom parkingu, koja trenutno iznosi 1.870 dinara. Još se ne zna kakve će se tačno izmene doneti, ali će se, dok se ne usvoje promene, doplatne karte naplaćivati po istom sistemu.

– Pošto je grad sam predložio da se ova odluka promeni, na taj način je implicitno priznao da ona nije bila u skladu sa zakonom, ali i izbegao mogućnost tužbe za povraćaj novca od strane građana koji su do sada platili ove penale – kaže pravnik Vladimir Todorić, koji je pokrenuo inicijativu da se pred Ustavnim sudom ispita zakonitost odluke o naplati doplatnih karata. Po rečima Todorića, sud je 12. maja doneo zaključak koji je Gradskoj upravi dostavljen 8. juna po kome joj se ostavlja rok od 90 dana da se odluka o plaćanju doplatne karte na zoniranom parkingu usaglasi sa Ustavom i zakonom.

– Dve stavke kod izdavanja i naplaćivanja doplatnih karata se dovode pod znak pitanja, a to su tretiranje neplaćanja za parking mesto kao prekršaja i to što JKP „Parking servis“ samostalno formira visinu doplatne karte i time puni svoj budžet. Doplatna karta predstavlja kaznu, a „Parking servis“ nema pravo da kažnjava. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje. Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka. Parkiranje je regulisano Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima. Kaznenim odredbama iz ovog zakona nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj – kaže pravnik Vladimir Todorić, koji od 2004. godine pokušava da dokaže da naplaćivanje doplatne karte na ovaj način nije po zakonu.

Todorić smatra da to što je grad sam predložio Ustavnom sudu da se promene određene stavke u odluci o plaćanju doplatne karte govori da su i sami priznali da tu ima nezakonitosti.

– Ovo je na neki način elegantno rešenje, koje omogućava gradu da ne bude tužen od građana koji su do sada plaćali karte, kako bi tražili povraćaj novca. Videćemo da li će nova odluka biti dobra, ali sigurno nije u redu da se plaća penal od 1.870 za uslugu koja košta do 60 dinara. Ako se to ne promeni, onda bi sva javna preduzeća mogla to da rade. Na novčane obligacije ne sme da se piše kazna, a jedno od rešenja može biti zatezna kamata. Poruka građanima koji su trenutno tuženi za doplatnu kartu je da bi trebalo da traže prekid postupka, jer se ovo pitanje trenutno rešava. Sad je sve na gradu, videćemo šta će odlučiti – navodi Todorić.

S druge strane, u “Parking servisu” smatraju da je tvrdnja da je grad implicitno priznao da odluka nije u skladu sa zakonom čista manipulacija, koju podnosioci inicijative koriste s obzirom na to da nemaju druge argumente.

– Doplatna karta nije kazna za prekršaj. To je parking karta koja se izdaje ako npr. parkiranje nije plaćeno ili je vozilo parkirano u zoni duže od vremenskog ograničenja i omogućava celodnevno parkiranje na tom parking mestu. Doplatna karta predstavlja cenu za pružanje komunalnih usluga. Inače, cena karte utvrđuje se na isti način kao i cena svake druge komunalne usluge na osnovu odluke Upravnog odbora “Parking servisa” i uz saglasnost grada – kaže Milija Lazarević, zamenik generalnog direktora “Parking servisa”.

Tri miliona dnevno

U “Parking servisu” kažu da se dnevno napiše oko 1.500 doplatnih karata. Ako cenu karte od 1.870 dinara pomnožimo sa tim iznosom, dolazi se do podatka da bi građani dnevno trebalo na račun “Parking servisa” da uplate oko 2.800.000 dinara.

Sastanak u ponedeljak

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da je ovo pitanje aktuelno, ali da do ponedeljka, kad će biti sastanak radne grupe, ne mogu da kažu koje će se sve izmene doneti.

– Na sastanku će biti i druga javna preduzeća i tek posle sastanka, kad usaglasimo stavove, možemo da kažemo nešto više. Do tada ne možemo izneti ništa u javnost – rekla je za “Blic“ Zorica Nikolić, koja je zadužena za pravna pitanja u Sekretarijatu.

Parking servis uzvraća udarac: ”Doplata karata nije neustavna”

Nisu tačni napisi medija o neustavnosti “doplatne karte” beogradskog Javnog komunalnog preduzeća “Parking servis” koja se ostavlja na vozilu pri prekoračenju vremena parkiranja, saopštilo je to preduzeće.

Direktor JKP “Parking servis” Boban Kovačević kazao je da “ne može biti govora o tome da je postupanje ovog preduzeća u bilo kojem segmentu neustavno i nezakonito i da je Ustavni sud doneo bilo kakvu odluku o neustavnosti doplatnih karata”.

Vođa pravnog tima i zamenik direktora JKP “Parking servis” Milija Lazarević, kako je saopšteno, rekao je da “Ustavni sud nije doneo odluku da je postupanje JKP ‘Parking servis’ nezakonito. Naprotiv, na inicijativu Grada (Beograda) donet zaključak o prekidu postupka koji se vodi pred Ustavnim sudom u trajanju od 90 dana”.

“U tom roku Grad, koji je doneo odluku o naplati doplatne karte, može da precizira pojedine odredbe svoje odluke, a po isteku roka Ustavni sud će odlučivati o tom predmetu Namera je da se kroz izmene pojedinih odredaba otklone sve nejasnoće u pogledu doplatne karte”, kazao je Lazarević.

“Parking servis” kontroliše vozila na javnim parkiralištima i izdaje “doplatnu kartu” za vozila ukoliko parkiranje nije plaćeno ili je vozilo parkirano u zoni duže od vremenskog ograničenja.

Prema njegovim rečima, ne može se govoriti o postojanju bilo kakvog saobraćajnog prekršaja, jer “doplatna karta” nije kazna za prekršaj.

“To je parking karta kojom se naplaćuje cena usluge korišćenja parking mesta u zoniranom području u kojem je parkiranje vremenski ograničeno”, rekao je vođa pravnog tima JKP “Parking servis”.

Lazarević je dodao da se cena “doplatne karte” utvrđuje na isti način, kao i cena svake druge komunalne usluge, na osnovu odluke Upravnog odbora preduzeća i uz saglasnost nadležnog organa Skupštine grada.

Izvor: Blic

Sastanak u ponedeljak

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da je ovo pitanje aktuelno, ali da do ponedeljka, kad će biti sastanak radne grupe, ne mogu da kažu koje će se sve izmene doneti.

– Na sastanku će biti i druga javna preduzeća i tek posle sastanka, kad usaglasimo stavove, možemo da kažemo nešto više. Do tada ne možemo izneti ništa u javnost – rekla je za “Blic“ Zorica Nikolić, koja je zadužena za pravna pitanja u Sekretarijatu.

2 komentara
  1. Bane

    7.000.000 € godisnje samo od doplatnih karata. Rodime me mako pa me baci u parking servis.

  2. Sasha

    Lopovska posla kao i sve sto rade javna preduzeca….

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)