Datum:

13.06.2015. 17:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 2507 pregleda

Američki Nacionalni savet za bezbednost u saobraćaju (NTSB) pozvao je proizvođače automobila koji svoja vozila prodaju u SAD da u standardnu opremu uvrste sistem za prevenciju sudara.

Kada bi u svako putničko i teretno vozilo bilo opremljeno ovim sistemom, broj povređenih i smrtno stardalih putnika usled sudara jednog vozila u drugo otpozadi smanjio bi se za više od 80%, navodi NTSB.

Savet je uputio apel automobilskim kompanijama, ali i regulatornom telu zaduženom za donošenje propisa u oblasti drumskog saobraćaja, da preduzmu mere kako bi se njiihova preporuka implmentirala.

NTSB je i ranije apelovao na proizvođače, ali ta preporuka nije dala značajnije rezultate. Prema podacima ovog saveta na tržištu SAD u 2014. pojavila su se samo četiri nova modela putničkih vozila koja su standardno opremljena sistemom za izbegavanje sudara.

“Vi danas, recimo, ne doplaćujete da bi vam u automobil ugradili sigurnosne pojaseve – oni odavno spadaju u standardnu bezbednosnu opremu”, kaže predsedavajući u NTSB, Kristofer Hart.

“Isto tako ne bi trebalo da dodatno plaćate ni tehnologiju pomoću koje se sprečavaju sudari”, objašnjava on.

Broj modela sa tehnologijom za prevenciju sudara, odnosno sistemom koji automatski zaustavlja vozilo u slučaju opasnosti od udara u drugi automobil, značajno se povećao poslednjih godina, ali je ta tehnologija uglavnom dostupna samo kao doplatna opcija.

Izvor: B92

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)