Datum:

13.01.2015. 10:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 3405 pregleda

Japanski koncern Honda platiće rekordnu kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 70 miliona dolara zbog skrivanja podataka o više od 1,7 hiljada slučajeva havarije njihovih automobila tokom 11 godina, koje su za posledicu imale povrede ili smrtni ishod.

Prema pisanju Fajnenšnl Tajmsa, prvobitno se očekivalo da visina kazne neće preći 35 miliona dolara, što bi takođe bila rekordna suma.

“Jedina stvar koju ne možemo tolerisati je odsustvo obaveštenja proizvođača automobila o bezbednosnim problemima”, rekao je ministar saobraćaja SAD-a, Entoni Foks.

On je dodao da su Honda i svi proizvođači automobila dužni da obezbede sigurnost i moraju da ispunjavaju tu obavezu bez obzira na sve.

Tokom 11 godina Honda je obavestila američke vlasti o 1,14 hiljada sličnih događaja, prenosi Biznis.ba.

Ostali slučajevi su otkriveni tokom provera opozvanih automobila zbog neispravnih vazdušnih jastuka japanskog proizvođača Takata. Zakonodavci su utvrdili da proizvođači automobila nisu pokazali neophodnu svest i obavestili vlasti o potencijalnim defektima.

Prošla godina je u SAD bila rekordna po broju opoziva automobila, povučeno je oko 62 miliona vozila, što više od dva puta prevazilazi prethodni maksimum zabeležen u 2004. godini.

Nacionalna uprava za bezbednosti kopnenog saobraćaja američkog Ministarstva saobraćaja prošle godine je kaznila proizvođače automobila sa više od 126 miliona dolara. Ta suma je veća od svih kazni naplaćenih za prethodne 43 godine postojanja Uprave.

Izvor: Novosti

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)