Datum:

09.02.2014. 11:55

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3766 pregleda

Sud u Misuriju doneo je odluku da vozači imaju pravo da svetlosnim signalom upozoravaju druge vozače na prisustvo policijskog radara. To je druga takva presuda nakon što je 2012. sud u Floridi doneo istu odluku uz obrazloženje da ablendovanje predstavlja slobodu govora zagarantovanu ustavom.

Majkl Eli iz američke savezne države Misuri nedavno je kažnjen sa 1.000 dolara zbog toga što je ablendovao vozilima koja dolaze u susret kako bi upozorio njihove vozače na prisustvo policije.

Međutim, on se na sudu u gradu Elisvilu izjasnio da nije kriv, a sudija je uvažio njegovu izjavu i oslobodio ga krivice. Eli ni sa tim nije bio potpuno zadovoljan, pa je tužio gradske vlasti zbog ugrožavanja ustavom zagarantovanog prava govora – i dobio parnicu na sudu.

Gradski pravobranilac u početku je tvrdio da je Eli ometao organe reda u obavljanju dužnosti, ali je u toku procesa promenio svoj stav.

Sudija je na kraju doneo odluku da policija u tom gradu više neće imati pravo da zaustavlja i kažnjava vozače zato što “blicanjem” obaveštavaju druge učesnike u saobraćaju o prisustvu radara za merenje brzine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)