Datum:

23.08.2011. 13:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4985 pregleda

Tanjug prenosi da se poreska služba Švedske sprema da konfiskuje deo imovine problematičnog proizvođača automobila “Saab”, kako bi došle do sredstava za otplatu duga fabrike isporučiocima i poreskoj upravi.

Švedske nadležne službe počele su pripremne radnje za konfiskaciju dela imovine problematičnog proizvođača automobila “Saab”, kako bi došle do sredstava za otplatu duga fabrike isporučiocima i poreskoj upravi na koju su poverenici preneli svoja potraživanja, objavljeno je Stokholmu.

Poreska služba Švedske je, naime, saopštila da je tim inspektora počeo da procenjuje likvidnu aktivu “Saaba” u vezi sa mogućom konfiskacijom, ukoliko fabrika ne bude u stanju da plati dospele dugove.

Poznati proizvođač automobila je do petka trebalo da plati 5,1 miliona švedskih kruna (551.000 evra), a u najskorije vreme “Saab” mora da uplati poveriocima ukupno 42 miliona kruna.

Proizvodnja obustavljena

Proizvodnja u fabrici automobila “Saab” bila je prekinuta u aprilu jer su isporučioci, zbog neplaćenih računa, zaustavili isporuku. Firma je obnavljanje proizvodnje ponovo odložila. Sa mogućim nastavkom rada sada računa najranije krajem avgusta.

Vlasnik “Saaba” je firma “Svidiš otomobil”, prvobitno holandska “Spajker kars”. Ona se početkom prošle godine sporazumela sa američkim “Dženeral motorsom” (GM) da od njega kupi posrnuli “Saab” za 400 miliona dolara (280 miliona evra). Taj sporazum je sačuvao švedsku marku od postepenog prestanka sa radom što je planirao GM.

“Svediš otomobil” je napravio dogovor sa kineskim kompanijama “Zejiang jungman lotus otomobil” i “Pangda” koje bi trebalo da reše dugoročnije finansiranje “Saaba”. Kineski investitori bi na taj način stekli većinsko vlasništvo u “Svidiš otomobil”, a “Saab” bi tako postao druga švedska fabrika automobila pod kineskom kontrolom.

Prošle godine je kineska kompanija “Džili” (Geely) kupila švedskog proizvođača putničkih vozila “Volvo kar” od američkog koncerna “Ford Motor”.

Kompanija “Svidiš otomobil” je saopštila da će emitovati nove akcije, u vrednosti od 150 miliona evra, da pomogne finansijsku konsolidaciju “Saaba”, prenele su agencije.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)