Datum:

19.10.2011. 15:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8030 pregleda

Mnogi vozači bi verovatno kupili uređaj za navigaciju ili takozvani GPS. Ali strahuju da će se pre izgubiti aktivirajući silne opcije na ekranu veličine sićušnog televizora nego posmatrajući saobraćajne znake ili nazive ulica pored puta.

Istine radi, trenutno na tržištu gotovo svi uređaji imaju srpski jezik kako na displeju, tako i u govornoj navigaciji, pa je način njihovog korišćenja izuzetno pojednostavljen. Cenu GPS uređaja osim marke određuju pre svega veličina ekrana i broj mapa, što znači da se ovakva sprava može kupiti i za oko 6.000 dinara, ali i za skoro 44.000 dinara.

Bez obzira na relativno visoke cene, potražnja za ovim uređajima raste svake godine za 15 do 20 odsto. Čini se, ipak, da je za vozače najbitnija funkcionalnost GPS uređaja nezavisno od modela i marke.

– Gotovo svi savremeni uređaji su vrlo jednostavni za rukovanje. Od korisnika se samo očekuje da dodirom ekrana upiše naziv ulice gde želi da vozi i izabere jednu od ponuđenih ruta. Ukoliko, primera radi, ne želi da plaća putarinu i da ide autoputem, može da odredi najekonomičniji pravac ili ukoliko hoće da dođe najbrže do odredišta, može izabrati najkraću rutu. Glasovna navigacija kod svakog uređaja je pravovremena, pa tako upozorava vozača za koliko metara nailazi sledeće skretanje ili na kojem izlazu treba da izađe iz kružnog toka – ističe Davor Manojlović, GPS prodavac u „DS marketu”.

Kao i u svetu automobila. i kod GPS uređaja brend igra značajnu ulogu. Tako, poređenja radi, “garmin” navigatori nezvanično se smatraju “mercedesom” u ovoj vrsti automobilske opreme, odnosno najkvalitetnijim uređajima.

– Reč je o A-brendu pošto se proizvođač isključivo bavi uređajima za navigaciju. “Garmin” uređaji imaju najkvalitetniji hardver i softver, a i kod ovih navigatora najbrže se ažuriraju mape. Zato najjeftiniji model “garmin nuvi 2200 E” koji ima najmanji ekran od 3,5 inča košta 16.500 dinara. Primera radi, takav uređaj poseduje mapu Srbije, istočne Evrope i dela zapadne Evrope sa Slovenijom, Austrijom, Italijom i Nemačkom, a garancija mu je dve godine.

S druge strane, najskuplji model „garmin nuvi 3790“ košta 43.990 dinara i ima ekran veličine 4,3 inča, tanko kućište i sve moguće mape – kaže Manojlović.

Pošto je uobičajeno da svi GPS navigatori imaju nosač, punjač i takozvani tač-skrin ekran sa opcijama na srpskom jeziku, ovi uređaji se razlikuju po rasprostranjenosti i izgledu mape. Bez obzira što na tržištu postoji više vrsti brendova, gotovo svi uređaji za navigaciju poseduju jedan od tri vrste softvera – “garmin”, “igo” ili “mireo”. Svaki od ovih kompjuterskih programa na svoj način oblikuje mapu s tim što se “igo” karta smatra najlepše grafički dizajniranom. Međutim, kako kažu u “DS marketu”, od svih GPS uređaja najviše se kupuje model “prestigio 4150” koji ima “mireo” softver.

– Taj model se najviše kupuje zbog vrlo pristupačne cene od 7.500 dinara i vrlo kvalitetne mape koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije i Bugarsku. Ima veliki tač-skrin ekran veličine 4,3 inča u boji i poseduje rotaciju mapa i izmene ugla gledanja. Međutim, postoje modeli kao što “blueberry” koji je najjeftiniji i košta 5.990 dinara, ali nema nikakvu mapu pa se uz njega mora kupiti karta koja košta u zavisnosti od rasprostranjenosti između 1.500 i 4.000 dinara – objašnjava Manojlović.

Autor: Marko Tašković/Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)