Datum:

31.03.2011. 10:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6040 pregleda

Iako će od 1. aprila naknada za izvoz nafte iz Rusije skočiti za 16 odsto, eksperti za energetiku ne očekuju da će to izazvati povećanje maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Naime, u našim rafinerijama i rafinerijama u zemljama okruženja se prerađuje ruska nafta tipa „ural“ usled čega postoji bojazan da će na pumpama vozači uskoro morati da izdvajaju veće sume novca za kupovinu benzina.

Taksa na sirovu naftu, koja je glavni faktor u finansijskim rezultatima ruskih naftnih kompanija, u martu iznosi 365 dolara po toni. Izvozna taksa za april izračunata je na osnovu prosečne cene „urala“ u periodu od 15. februara do 14. marta, a kalkulacija pokazuje da će izvozna taksa od 1. aprila iznositi 423,7 dolara po toni. U posmatranom periodu prosečna cena „urala“ bila je oko 108 dolara po barelu, a u prethodnom periodu, prema kojem je računata taksa u martu, bila je nešto više od 95 dolara. Premijer Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se odobrava povećanje izvoznih taksi.

Da povećanje naknada za izvoz nafte u Rusiji neće, samo po sebi, izazvati promenu cena naftnih derivata na pumpama u Srbiji, uveren je Aleksandar Mileusnić, direktor Petrobart -AVIA.

– Stvar je u tome što ruske vlasti procenjuju koliko mogu da zahvate kroz takse od kompanija koje izvoze naftu. To se neće odraziti na cenu sirove nafte tipa „ural“ niti na maloprodajne cene benzina jer postoje i druge vrste nafte sličnog kvaliteta i cene kao i „ural“ koje neće biti opterećene višim nametom. Na taj način, u konkretnom slučaju, sprečiće se skok cene „urala“ na svetskim berzama – kategoričan je naš sagovornik.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije ističe da berzanske spekulacije imaju presudan uticaj u formiranju cena „crnog zlata“.

– Ne verujem da će povećavanje naknada za izvoz nafte iz Rusije dovesti do povećanja maloprodajnih cena. Reč je o reakciji ruske države na povećanje cena sirove nafte zbog situacije u Libiji. Ipak, sumnjam da će to dovesti do dodatnog poskupljenja „urala“ jer da bi poskupela ta vrsta nafte morale bi da se povećaju i cene drugih. U suprotnom bi „ural“ postao nekonkurentan u odnosu na druge vrste nafte. Takođe, cene nafte bi postale previsoke što proizvođačima i berzanskim mešetarima nije u interesu jer bi se smanjila potražnja. Cilj je ostvarivanje profita, a ne formiranje nerelanih cena koje koče biznis. Iz svega navedenog se vidi da su cene nafte u stvari proizvod berzanskih igara dok bi se usudio da kažem da je maloprodaja „kolateralna šteta“ takvih kretanja – ističe naš sagovornik.

Da je povećanje taksi reakcija ruske države na rast cena nafte na tržištu mišljenja je i Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku.

– Jedino što će se promeniti je da će ruske naftne kompanije ostvarivati manje profite. Država je odlučila da nakon poskupljenja sirove nafte „ural“ na svetskom tržištu formira veće carine kako bi ostvarila više prihoda. Sa druge strane to ne bi trebalo da dovede do bilo kakvih potresa na berzi. Drugim rečima, ako će maloprodajne cene benzina u Srbiji u aprilu da skoče to će zavisiti od berzanskih kretanja cene nafte, a ne od administrativnih poteza ruske države – zaključuje Nikolić.

Srbija među jeftinijima

Prema rešenju koje je Srbija predložila Evropskoj uniji akcize na naftne derivate biće vraćene na nivo s kraja prošle godine i uvećane za inflaciju. Konačan predlog biće uskoro poznat, ali prema prvim najavama naftaša teško je očekivati bitnije promene cena na pumpama. Kako kažu, promet je već zbog povećanih cena od početka godine u padu pa im se ne isplati da povećavaju cene, dok smatraju i da promena akcizne politike neće doneti bitnija pojeftinjenja osim možda kod evro dizela. Kako se očekuje, akciza na bezolovni biće povećana do nivoa akcize na isti benzin evrokvaliteta odnosno sa 45 na 49,5 dinara. S druge strane, akciza na evro dizel biće snižena sa 37 na 33,6 dinara, a na dizel D2 sa 35 na 33,6 dinara.

Izvor: Danas

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)