Datum:

01.11.2011. 10:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4155 pregleda

Istraživanje američkog proizvođača sredstava za ličnu higijenu, kompanije “Kimberli-Klark”, koje ukazuje da su ručke punjača benzina na pumpama najzagađenija površina koju Amerikanci dodiruju na putu za posao.

Tim ove firme je do tog zaključka došao na osnovu analize stotina različitih površina u šest američkih gradova (Atlanti, Čikagu, Dalasu, Los Anđelesu, Majamiju i Filadelfiji), s ciljem da se utvrdi koji su to često dodirivani predmeti najveće potencijalno leglo virusa i bakterija, prenosi Rojters.

Na listi najzagađenijih površina slede ručke javnih poštanskih sandučića, ograde na pokretnim stepenicama, parking satovi, kiosci, dugmad za zaustavljanje saobraćaja na pešačkim prelazima, kao i dugmad na prodajnim automatima po tržnim centrima.

Sve su to površine koje niko ne čisti svakodnevno, upozorava tim “Kimberli-Klark”-a, koji je na rečenim površinama utvrđivao nivo adenozin trifosfata – pokazatelja prisustva životinjskih i biljnih ćelija, kao i ćelija bakterija, gljivica ili plesni.

Visok nivo adenozin trofosfata je signal da bi dodirivanjem dotičnih površina čovek mogao da oboli ili prenese na druge neko oboljenje.

Stručnjaci “Kimberli-Klarka” napominju da se mikrobi sa ljudskih ruku mogu preneti na druge površine sedam puta pre nego što iščeznu s kože. Zbog toga bi odmah po dolasku na posao trebalo oprati ruke.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)