Datum:

08.04.2011. 18:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

5 komentara 4955 pregleda

Obaveza plaćanja RTV pretplate za prijemnike u motornim vozilima, koja je predviđena Zakonom o radiodifuziji, nikada nije počela da se primenjuje u Srbiji, a procene su da je zbog toga Radio-televizija Srbije (RTS) u gubitku za oko pet miliona evra godišnje.

Zakonom se, naime, predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila“, a iznos pretplate je 1.000 dinara.

U Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, u čijoj je nadležnosti Zakon o radiodifuziji, objašnjavaju za Danas da bi RTS trebalo da pošalje zvaničan dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi zatražili da se počne sa naplatom pretplate za prijemnike u vozilima. Takođe, kako ističu, trebalo bi naložiti i da se pri tehničkom pregledu vozila utvrđuje da li u određenom automobilu postoji radio prijemnik ili ne.

S druge strane, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ističe za Danas da je za primenu ove zakonske obaveze neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom će se regulisati metodologija naplate, kao i da je RTS već sedam-osam puta slao dopise da zakon mora dosledno da se poštuje.

– RTS je slao pisma upozorenja da je Vlada dužna da reguliše naplatu pretplate za prijemnike u motornim vozilima. Međutim, stavovi poslednje dve vlade u Srbiji bili su takvi da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo – napominje Tijanić.

U MUP-u, Republičkoj radiodifuznoj agenciji, kao i u Auto-moto savezu Srbije (AMSS), rečeno je da naplata pretplate za vozila nije i njihovoj nadležnosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Radne grupe za izmenu Zakona o radiodifuziji Rade Veljanovski kaže za Danas da bi, prema nekim proračunima, naplata pretplate za prijemnike u vozilima trebalo da donosi javnom servisu oko pet miliona evra godišnje, kao i da je RTS zbog toga dosad ostao bez više od 35 miliona evra.

– Ne znam kako je moguće da RTS nije pokazao interesovanje dosad da se počne sa primenom naplaćivanja pretplate za motorna vozila. Sredstva koja bi mogla tim putem da se dobiju bila bi značajna javnom servisu za finansiranje određenih aktivnosti u cilju kvalitetnijeg programa – objašnjava Veljanovski.

On dodaje da bi trebalo da se prilikom registracije vozila odvoji posebna uplatnica za pretplatu, ali da bi RTS morao da pokrene inicijativu za to i dogovori se sa MUP-om kako bi se počelo sa primenom ove obaveze.

Prema njegovim rečima, izmenama Zakona o radiodifuziji, na kojima se trenutno radi, biće preciznije određena odredba plaćanja pretplate za prijemnike u motornim vozilima.

Izvor: Danas

5 komentara
 1. vlada

  pa trebalo bi i da pocnu da jure gradjane koji imaju tv prijemnike u telefonima pa i da njima opmu neke pare !!!! kakva je bre ovo drzava ……?

 2. Ivan

  Dobro je …..jos disem besplatno…sad sam proverio…ups. mozda su me culi…

 3. Tetreb

  E,pa divno! Gradjani imaju i racunare i tu bi mogli nesto platiti , a da ne pratimo tu logiku :
  neki ljudi pevaju kada se tusiraniju–>muzika–>RTS–>naplata–>srecni gradjani 🙂

 4. Natalija

  Ako to usvoje to je SRAMOTA za ovu drzavu i vladu, ako mi to jos imamo.

 5. Pero

  Slazem se da sva cetriri prijedjasnja komentara… Treba rascerati bagru sa vlasti, to je stoka bez repa

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)