Datum:

13.10.2020. 9:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mazda je potvrdila da će se rotacioni motor ugrađivati u novu generaciju Mazde 2, kao dopunski agregat glavnom elektromotoru.

Japanski proizvođač će sledeću Mazdu 2 snabdeti električnim pogonom, ali će ovaj automobil imati i pomoćni benzinski motor koji će služiti isključivo kao generator električne energije kako bi se produžio radijus kretanja vozila.

Mazda je saopštila da će električna “dvojka” samo uz pomoć struje uskladištene u pogonskoj bateriji moći da pređe do 450 km, ali će dodatnu autonomiju od 350 km imati zahvaljujući malom rotacionom benzincu od 333 ccm i 30 konjskih snaga koji će svojim radom proizvoditi električnu energiju.

Na taj način, vozač nove Mazde 2 će moći da pređe i do 800 km sa punom baterijom i rezervoarom, a ukoliko nije u mogućnosti da dopuni bateriju na brzom punjaču (ili kao je u žurbi), i dalje će moći da se kreće neograničeno ako na svakih 350 km dosipa benzin.

Nakon što je 2012. ugašena Mazda RX-8 kao poslednji produkcijski automobil sa rotacionim motorom, japanski proizvođač je ostao bez ovog tipa motora u svojoj ponudi.

Ubrzo je počeo je razvoj novog agregata, koji bi imao nešto drugačiju ulogu – da poveća autonomiju u vožnji električnih automobila.

Sledeća generacija Mazde 2 trebalo bi da se nađe u prodaji 2022. godine.

(Foto: Mazda promo)

Izvor: B92

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)