Datum:

27.11.2012. 19:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3079 pregleda

“Folksvagenova” “buba” jedan je od najobožavanijih automobila svih vremena dobila je još jedno priznanje! Ljubitelji iz svih krajeva Južne Amerike okupili su se nedavno u Maldonaldu u Urugvaju da na “Festivalu ‘bube’” obeleže 50. rođendan klasičnog modela iz 1962. godine.

Urugvaj nije slučajno izabran za domaćina ovog okupljanja, s obzirom na to da i šef te države – Hose Muhika, inače poznat kao jedan od “najskromnijih predsednik na svetu” – vozi “bubu”!

Učesnici festivala parkirali su svoje raznobojne ljubimce i formirali logo “Folksvagena”, a neki od učesnika prešli su hiljade kilometara da bi učestvovali na ovom događaju, dok su neki – poput američkog bračnog para iz Kalifornije – već godinama na putešestviju baš u svojoj “bubi”.

– Startovali smo iz San Franciska i na putu smo već tri i po godine. Vozili smo kroz Meksiko i Centralnu Ameriku, a onda smo se ukrcali na brod, pošto se put završava u Panami, od Paname do Kartahene u Kolumbiji, a zatim do obale Pacifika sve do “kraja sveta” – priča Džejson Rem, koji putuje Amerikom sa suprugom Anđelom.

Džejson obožava svoju “bubu”, automobil koji su dizajnirali i proizveli nacisti davne 1938. godine, pošto je Hitler želeo vozilo za “široke narodne mase”.

“Foklksvagen” je proizvodio “bubu” od 1938. do 2003. godine i u tom periodu iz fabrika je izašao 21 milion popularnih automobila, što “bubu” čini pojedinačnim automobilom sa najdužom i najmasovnijom proizvodnjom ikad. Poslednje, 2003. godine, proizvodnja je iznosila samo 30.000 automobila, u odnosu na rekordnu iz 1971. godine od 1,3 miliona.

Osim Nemaca, “bubu” su po licenci proizvodili i u Irskoj, Tajlandu, Indoneziji, Južnoj Africi, Australiji i Nigeriji, kao i u Brazilu i Meksiku.

“Poslednja “buba” proizvedena je u Meksiku i sa “trake” je izašla 30. jula 2003. Tom prilikom, marijači su za poslednju “bubu” svirali serenadu. Poslednja prozivedena “buba” nazvana je “el rej” (na španskom “kralj”) i danas se nalazi u Muzeju “Folksvagena” u Nemačkoj.

Predsednik

Uruguvaj nije slučajno izabran za domaćina ovog okupljanja. Šef te države, Hose Muhika, inače poznat kao jedan od “najskromnijih predsednik na svetu” – vozi upravo “bubu”!

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)