Datum:

13.05.2015. 16:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2681 pregleda

Google automobili sa auto-pilotom učestvovali su u 11 manjih saobraćajnih nezgoda tokom šestogodišnjeg perioda testiranja na javnim putevima, mada nisu izazvali ni jedan udes, otkrila je ta kompanija. Za razliku od ljudi, robotizovana vozila poštuju saobraćajne propise.

Google je obelodanio ovaj podatak nakon što su mediji preneli vest da je IT gigant izvestio vlasti Kalifornije da su se u toj američkoj saveznoj državi od septembra 2014 dogodile 3 nesreće sa samoupravljajućim vozilima.

Kompanija je bila prinuđena da o udesima obavesti organe vlasti u Kaliforniji jer je na to obavezuje dozvola za testiranje na javnim putevima.

Direktor programa samoupravljajućih vozila u kompaniji Google, Kris Urmson, saopštio je da je svih 11 nezgoda bilo “lakše prirode” i da u njima niko nije povređen.

On je podsetio da su tokom testiranja Google automobili sa auto-pilotom do sada prešli preko 2,7 miliona kilometara, od čega gotovo 1,6 miliona kilometara u samoupravljajućem modu. 

“Pri tome, naša vozila ni jednom nisu bila uzrok saobraćajne nezgode – udese su uvek izazivali drugi učesnici”, tvrdi Urmson.

Kako piše AP, ove navode nije bilo moguće nezavisno proveriti jer Google nije objavio detalje i dokumentaciju o svakoj pojedinačnoj nezgodi, a kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila odbilo je da pruži uvid u dokumentaciju zbog poverljivosti podataka.

Pojava vozila sa auto-pilotom na javnim putevima izaziva zazor kod običnih ljudi između ostalog i zbog potencijalnih saobraćajnih nezgoda ali i pravnih implikacija takvih udesa. 

Mnogi su skeptični da će zbog moćnih kompanija, kao što je Google, koje stoje iza ovih projekata, teško na sudu isterati pravdu ako krivicu za sudar snosi vozilo sa auto-pilotom.

Jedan od načina da se to izbegne jeste uvođenje obaveze da samoupravljajući automobili moraju da imaju neku vrstu “crne kutije” koja će snimati i čuvati podatke iz kompjutera vozila za poslednjih 30 sekundi pre nezgode.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)