Datum:

13.04.2011. 22:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7101 pregleda

Propisi vezani za prevoz dece se razlikuju u zavisnosti od zakona u evropskim zemljama. Zato je najbolje da se putnici, pre nego što se zapute sa mališanima na neki od stranih auto-puteva, prvo raspitaju o zakonskim regulativama, kako bi izbegli bespotrebne kazne.

Srbija

Na prednjem sedištu u vozilu na putevima u Srbiji ne sme da se prevozi dete koje je mlađe od 12 godina. Mališani do 3 godine moraju da sede u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz.

Austrija

Deca do 14 godina i visine manje od jedan i po metar u austrijskom saobraćaju moraju da koriste specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dečija sedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sedištu. Ova obaveza se ne odnosi na autobuse. Mališani koji su mlađi od 14 godina, ali su viši od propisane norme, moraju da koriste pojaseve za odrasle.

Nemačka

Bilo koji najmlađi član porodice u Nemačkoj visine ispod jedan i po metar mora da sedi u posebnom sedištu za dete. Tamo gde to nije moguće, dete starije od 3 godine mora da se prevozi na zadnjem sedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu bezbednosnu opremu. Obaveza je vozača da obezbedi bezbedan prevoz dece.

Hrvatska

Susedi na putevima u Hrvatskkoj ne dozvoljavaju deci mlađoj od 12 godina da se voze na prednjem sedištu. Jedini izuzetak su mlađi od 2 godine, koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu ako su u specijalnom sedištu i ako su okrenuti suprotno pravcu kretanja vozila.

Deca od 5 do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sedištu koristeći pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnim podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Slovenija

Zakon u Sloveniji propisuje da sva deca moraju da budu u specijalnim sedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Oni koji su stariji od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle, ali je zabranjeno da se na prednjem sedištu prevoze mlađi od 12 godina.

Grčka

Zabranjeno je da najmlađi putnici koji su stariji od 3 godine budu na mestu suvozača, već je neophodno da budu pozadi u specijalnim dečjim sedištima koja odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Mađarska

Deca mlađa od 3 godine na teritoriji Mađarske mogu da se voze samo u posebnim sedištima i ne smeju se prevoze na drugi način. Izuzetak je ako u vozilu nema ili je deaktiviran vazdušni jastuk ili je dete više od 1,35 metara, onda mogu da putuju na zadnjem sedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.

Ostali

Jedini propis vezan za prevoz mališana u Makedoniji, Rumuniji i Crnoj Gori susedne zemlje odnosi se na uslov da deca koja su mlađa od 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

Savet

Iako gotovo nijedan zakon to ne propisuje, preporučuje se roditeljima da nikada ne kreću sami kao vozači na putovanje sa mališanom koji je mlađi od tri godine. Najbolje je da pored deteta bude bar jedan odrasli, koji će moći da ga pazi, hrani i vodi računa o njemu. U suprotnom, vozač je osuđen na to da se stalno okreće i proverava da li je dete dobro i često staje da bi mu posvetio pažnju.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)