Datum:

26.03.2014. 16:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4177 pregleda

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, kompanija „GoodyearDunlopSavaTires“ predstavila je svoja nova dostignuća u oblasti razvoja inovativnih tehnologija u proizvodnji pneumatika visokih performansi.

Posetioci Sajma imali su priliku da se bolje upoznaju s funkcionisanjem inteligentnih pneumatika. Reč je o novom, revolucionarnom konceptu „Danlopa“, čija je osnovna ideja da se, zahvaljujući direktnoj vezi između mikročipa ugrađenog u pneumatik i centralnog kompjutera unutar automobila, poboljšaju njegove performanse prilikom skretanja i kočenja.

Sistem je dizajniran tako da mikročip šalje informacije o temperaturi, pritisku i opštem stanju pneumatika u centralni računar automobila, kako bi se poboljšale performanse, te osigurala bezbedna vožnja.

Korišćenjem tih informacija, kompjuter po potrebi može da menja „setap“ vozila, kao što su longitudinalni i lateralni algoritmi, kako bi se dodatno unapredilo ponašanje vozila.

Poboljšanja se takođe odnose i na kraći put kočenja kod aktivacije ABS-a, bolji osećaj za volanom kod skretanja, te na još bolju optimizaciju sigurnosnih sastava automobila.

Mogućnost oštećenja čipa prilikom vožnje, kao i montaže, praktično ne postoji. Koncept „inteligentnih“ pneumatika zasada je u eksperimentalnoj fazi, a posle potvrde rezultata testova biće primenjen u proizvodnji novih modela „Danlopovih“ guma.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)