Datum:

21.06.2012. 16:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 5328 pregleda

Koliko puta vam se drugo vozilo uspelo sakriti unutar mrtvog ugla bez obzira koliko ste dobro podesili retrovizore? Krajnje je vreme da se to više ne ponovi.

Upoznajte širokougaoni retrovizor koji, za razliku od uobičajenih 15-ak, pokriva ugao od čak 45 stepeni. Konveksnih ogledala bilo je i pre, no ona su iskrivljivala percepciju prostora. Premda i ovo poslednje čini da pojedini predmeti izgledaju dalje nego što uistinu jesu, ono ipak daje neverovatno širok ugao i pregršt informacija vozaču.

Kako radi? ”Zamislite hrpu malenih ogledala zakrenutih pod različitim uglovima kao na disko kugli. Svako ogledalce odbija svetlost da bi vozaču prikazalo što širi ugao pozadine uz što manje distorzije”, kaže profesor matematike i idejni tvorac širokougaonog retrovizora Endrju Hiks.

Dok ga univerzitetski profesor ne patentira, nećete ga moći kupiti, no teško nam se oteti dojmu da bi ovo mogla biti jedna od onih tehnologija koje prekasno stižu na tržište.

Naime, sve više koncepata nam pokazuje da proizvođači automobila uskoro planiraju zameniti retrovizore kamericama, što bi automobilima osim modernijeg izgleda trebalo omogućiti i da troše manje goriva zbog bolje aerodinamike.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)