Datum:

26.10.2016. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francuski gigant “Reno” je pre dvadeset godina predstavio prvo MPV vozilo (multi-purpose vehicle) koje je utemeljilo kategoriju multifunkcionalnih automobila, sposobnih da odgovore na mnogobrojne zahteve vlasnika.

Od tada do danas prodato je više od pet miliona “senika”, a 1997. godine ovo vozilo je ponelo titulu najboljeg automobila u Evropi.

Sa četvrtom generacijom “senika” i “grand senika” koji može imati pet ili sedam sedišta, “Reno” želi da sačuva lidersku poziciju u segmentu. Na martovskom salonu u Ženevi “Reno” je predstavio “senik” koji je početkom septembra doživeo i drumsku premijeru na takozvanim pres-testovima u Bordou.

Novi “senik” ima više prostora, više mogućnosti za konfigurisanje, mnogo mesta za odlaganje i još je praktičniji, ekonomičniji i uglađeniji od prethodnika. Naravno, tu je o obilje najsavremenije tehnologije, vrhunskih eko-motora. Zanimljivo je da su točkovi od 20 inča standard. Uz šest dizel i dva benzinska agregata, tu je i nova “Renoova” hibrid asistans tehnologija.


Brojke

  • 3,9 lit. je prosečna potrošnja “dizelaša”
  • 5,8 litara troši benzinska verzija
  • 4.406 mm je dužina “senika”
  • 1.886 mm je širina “senika”
  • 765 litara je prtljažnik “grand senika”

U “senik” je “Reno” ugradio i najnoviju AEBS tehnologiju, ili aktivni kočioni sistem u slučaju opasnosti sa detekcijom pešaka. I to kao standardnu opremu. Tu je i prva klizajuća centralna konzola koja samo doprinosi pomalo futurističkom dizajnu unutrašnjosti. Cilj je, kažu u “Renou”, da “senik” kupe ljudi koji su ga već vozili, ali ne samo privatnici, već i kompanije, jer “senik” nudi i veoma racionalnu potrošnju i niske troškove eksploatacije.

Kao automobil pre svega namenjen porodici, “senik” ima niz inovativnih rešenja u vezi sa modularnošću unutrašnjosti. Tako se sedišta drugog i trećeg reda mogu jednim pritiskom na dugme oboriti, čime se dobija potpuno ravan pod. Pri tome, zadnji naslon možete oboriti i iz prtljažnog prostora, ali i uz pomoć “R multi link” sistema. Prostora za odlaganje prtljaga, ali i sitnica, ima napretek. Samo pomerajući kliznu centralnu konzolu dobijate 13 litara prostora. Prtljažni prostor kraće verzije je 572 litra, a verzije grand 765 i 596 litara (sedam sedišta). R link 2 ima 8,7 inča veliki displej, a od januara 2017. biće moguće upariti ga sa “epl kar-plejom” i “android auto funkcijama”. Za vrhunski zvuk zadužen je sistem Bose.

Sjajna ponuda agregata od šest dizelaša i dva benzinca je upotpunjena izborom između šestostepenog manuelnog i sedmostepenog automatskog menjača.

“Reno” posebno ističe benzinac Energy TCe 130 sa turbinom i dizelaš Energy dCi 160 EDC – tvin turbo, koji razvijaju 130, odnosno 160 KS, i koji su upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem sa duplim kvačilom.

grand-senik-3

Potrošnja benzinca je 5,8, a dizelaša 3,9 litara na 100 kilometara.

Prodaja počinje uskoro, kada će biti poznate i cene, koje će biti približno iste ili tek nešto više u odnosu na postojeće modele.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)