Datum:

09.10.2013. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6934 pregleda

Francuski proizvođač automobila “Reno” danas je otvorio drugu fazu svoje gigantske fabrike u Tangeru, u Maroku, u kojoj će se, “na kapijama Evrope”, proizvoditi jeftini modeli automobila.

Izmeštanje proizvodnje u Afriku je izazvalo negodovanje u Francuskoj.

Danas otvoren drugi deo fabrike automobila “Dačija Sandero” omogućiće francuskom proizvođaču da udvostruči proizvodnju do 340.000 vozila godišnje 2014. godine. Fabrika “Renoa” u Tangeru je najveća te vrste u Africi.

“Reno” gradi i fabriku u Oranu, u Alžiru, ali je ona znatno manja, kapaciteta 75.000 vozila godišnje, za domaće tržište.

Danas otvorena fabrika u Tangeru koštala je 400 miliona evra, a ukupna vrednost projekta je milijardu evra. Očekuje se da se “Renou” u trećoj fazi pridruži njegov japanski partner “Nisan”.

Fabrika u Tangeru koja za sada zapošljava 5.000 ljudi, uglavnom će raditi za izvoz u više od 25 zemalja, posebno Evrope.

“Reno” i “Dačija” imaju vodeću poziciju na marokanskom tržištu, sa više od trećine ukupno prodatih vozila godišnje. Pored niske cene radne snage, francuska grupa ima druge prednosti u Tangeru – slobodnu zonu bez poreza na dobit tokom pet godina, a zatim po sniženoj stopi, a nema ni poreza na izvoz.
Prosečna mesečna plata u fabrici “Renoa” u Tangeru je 250 evra što je manje od polovine plate u fabrici “Dačija” u Rumuniji. “Reno” je u Maroku najavio otvaranje 30.000 radnih mesta povezanih sa njegovom proizvodnjom.

Izvor: Beta/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)