Datum:

08.09.2019. 9:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Najprodavaniji model francuskog giganta “Renoa”, i jedan od najtraženijih automobila “B” segmenta u Evropi, model “reno klio”, nastavlja osvajanje tržišta petom generacijom, koja je juče novinarima iz ovog dela Evrope, među kojima je bila i ekipa “Novosti” predstavljena u Sloveniji.

Slovenija, naravno, nije izabrana slučajno, jer se u ovoj zemlji nalazi u fabrika “Revoz” u Novom Mestu, u kojoj će se, pored još nekoliko modela, praviti i “reno klio”.

Cela prezentacija, je i osmišljena tako da predstavnici medija dobiju kompletan uvid stvaranja “klija” od prvog udarca prese do reskog zvuka motora na drumu.

Prvi deo prezentacije podrazumevao je vožnju svih verzija ovog automobila od aerodrma u Ljubljani do fabrike Revoz.

U fabrici je zatim oganizovana prezentacija, na kojoj je između ostalih govorio i novi generalni direktor Reno-Nisan Adriatika Fransoa Deloin.

Usledila je i “tura” kroz jednu od najsavremenijih “Renoovih” fanbrika, u kojoj svakih 80 sekundi sa proizvodnih traka ( radi se u tri smene) siđe jedan od modela (“smart for for” ,”tvingo”, “klio 4” i sada “klio 5”).

Najsavremeniji proces proizvodnje, moderna oprema, mnoštvo robota ali i vrhunski obučeni radnici su garant da će kupac dobiti vozilo izrađeno po visokim standardima ovog automobilskog giganta!

– Predstavljamo potpuno novi “klio”, petu genaraciju ikone automobilskog sveta koji je od pojavljivanja na tržištu 1990. do sada prodat u više od 15 miliona primeraka – rekao je između ostalog generalnio direktor Deloin.Novi “klio” je spolja doživeo evolucija a iznutra revoliciju.

I zasista, spolja, bar na prvi pogled “klio” nije značajnije menjan.Ali je zato unutrašnjpst potpuno redizajnirana, osavremenjena, a automobil iz B segmenta može sada da se pohvali i mnogim najsavremenijim tehnološkim rešenjima.

Cilj je kjasan – “klio” treba da ostane najpopularniji automobil u segmentu i da nastavi nisku rasta prodaje između 2012. i 2018.I odmah da naglasimo da je novci “reno klio” dobio najvišu ocenu na nezavisnim “kreš” testovima Evro NCAP .

– Dinamičnost, upravljivost i vrhunski kvalitet dizajna i proizvodnih procesa obezbedili su mu status najboljeg “renoa klija” do sada. Potpuno novi “klio” je još moderniji i sportskiji, a zadržao je DNK kome duguje uspeh u zadnjih gotovo 30 godina. Razvijen je imajući na umu prednosti svake od prethodnih četiri generacija te njime započinje novo, dugo očekivano poglavlje ove uspešne priče – rekao je generalni direktor Reno-Nisan Adriatika Fransoa deloin uvodeći prisutne novinare u čudesni svet pravljenja vrhunskih automobila.

Potpuno novi “klio” predvodi strateški plan “Grupe Reno”, “Drive the future(2017.-2022.)”. Plan je predstavljen u jesen 2017. i ima tri glavna cilja:

Električna energija: do kraja plana Grupa Reno u svojoj paleti će nuditi 12 modela na električni pogon. Novi “klio” će biti prvi od njih sa svojim “E-Tek” hibridnim motorom utemeljenim na tehnologiji koju je razvio Reno.

Povezanost:Takođe do kraja plana, društvo želi da postigne 100 odsto kad je reč o povezanim vozilima na ključnim tržištima. “Klio 5” te napore najbolje pokazuje svojim povezanim multimedijalnim sistemom koji su zajedničkim snagama razvili “Reno”, “Nisan” i “Micubiši”.

Autonomija: do kraja plana praviće se 15 modela opremljenih tehnologijom za autonomnu vožnju. “Klio” će biti predvodnik u tome jer će sistemi za pomoć u vožnji koji dovode do autonomne vožnje biti dostupni u gradskom automobilu.

Naravno, “reno klio” je i na tržištu Srbije igrao jednu od najzapaženijih uloga poslednjih 30 godina.I sada se očekuje da “klio” nastavi stazom uspeha na našem tržištu ali i u regionu.

– “Klio” je uvek odavao posbeban utisak – rekao je Vladimir Jeremić marketing menadžer “Renoa Srbija” – zanimljivo je da je prodaja u Srbiji, ali i zemljama regiona rasla iz godine u godinu iako se u svetu automobila taj proces drugačije odvija jer je protokom vremena taj model, nekako loguično manje interesantan kupcima, što u slučaju “klija” nije bio slučaj.

Početna cena modela koji će se prodavati u Srbiji je 11.990 evra, ali je “Reno” kao i uvek pripremio popust u čast početka prodaje od 700 evra, ali i mogućnost da kupci vozila po sistemu staro za novo” budu dodatno stimulisani sa “200 +200” evra.naravno imamo i sjajnu ponudu kredita i subvencionisanih kamatnih stopa.najeftiniji dizelaš u ponudi je vredan 15,240 evra.

Šta kupac dobija za taj novac? Moderan, lep automobil koji je spolja, po dimezijama skoro istovetan prethodnoj generaciji.Novi “klio” je prefinjeniji i dinamičniji iz svakog ugla, a od prethodne generacije je nasledio senzualne linije. Novi model je izražajniji, ali istovremeno je zadržao svoj elegantni profil. Poklopac motora je naglašen linijama koje doprinose utisku snage. Prednja maska je veća, a prednji odbojnik naglašeniji vrlo izražajnim središnjim usisnikom vazduha koji poboljšava hlađenje motora. Kad je reč o dimenzijama, potpuno novi “klio” je kraći 12 mm, ali unutrašnjost je prostranija. Karoserija (1.440 mm) je spuštena od 8,0 do 48 mm do vrha spojlera da bi se postigla bolja aerodinamična svojstva i naglasio sportski duh. Dinamičan izgled novog modela naglašavaju i 17-inčni naplatci (u zavisnosti od verzije). Detalji kao što je krovna antena u obliku peraja morskog psa, 100 odsto LED svetla, poklopac prtljažnika u ravni sa karoserijom kao i hromirani okviri bočnih prozora čine izgled karoserije modernijim i poboljšavaju utisak kvaliteta.

Ne treba ni naglašavati da “klio” ima sjajnu paletu boja.

Ulazak u kabinu odmah pokazuje zašto se tu radi o “revolucijI”.Počevši od rugačijeg oblika obruča upravljača, do prilagođavanja svih instrumenata još više “ka vozaču”

Utisak da se radi o visokom kvalitetu upotpunjuju i ergonomske karakteristike vozačevog položaja. Tio su, kažu u “Renou” i bili prioriteti za timove dizajnera unutrašnjosti novog “klija”. Materijali su vrhunskog kvalitet. Dizajn je kompaktniji kako bi se osiguralo više prostora i uključilo više tehnologija, što znači da je nova “pametna kabina” potpuno prilagođena vozaču. Kokpit je opremljen najširim ekranima u segmentu i pruža izuzetno savremena ergonomska rešenja za još bolje iskustvo u vožnji. U novom “kliju” su dostupne i inovacije jedinstvene za segment, kao što je električna kočnica za parkiranje koja je posebno korisna u gradskoj vožnji.

Ključan deo kabine je 9,3-inčni ekran multimedijalnog sistema , najveći u nekom modelu “Renoa” do sada. Vertikalni i blago zakrivljeni tablet inspirisan je onime iz modela E”esps” i vizuelno povećava instrument tablu, daje kabini savremeniji izgled i poboljšava preglednost ekrana. Ekran je okrenut prema vozaču i uključuje novi povezani sistem “reno izi link” a putem njega su dostupne sve multimedijalne karakteristike i navigacija, kao i “MULTI-SENSE” postavke i sve to je neverovatno jednostavno za upotrebu.

Po prvi put je “klio” opremljen digitalnim ekranom umesto tradicionalnog analognog. Ova tehnologija je direktno preuzeta iz luksuznijih segmenata. Veličine TFT ekrana od 7 do 10 inča. Verzija od 10 inča uključuje i GPS navigaciju na ekranu.

Posebna pažnja je posvećena kvaitetu sasvim redizajnirane instrument table . Podeljena je u tri dela: gornji deo obložen penastim materijalom, obložen i prilagodljiv središnji deo a zatim i donji deo koji sadrži funkcionalne komponente kao što je pretinac za rukavice. Oblik instrument table nalikuje talasu i vizuelno proširuje kabinu.

Središnja konzola je još jedan ključan element pametne kabine potpuno novog Clija. Postavljena je više kako bi se poboljšala ergonomija, a ručica menjača je kraća pa je prirodnije i udobnije držati je i služiti se njome. Obložena središnja konzola se može prilagođavati u zavisnosti od dizajna u unutrašnjosti, a na spoljašnjem rubu je posebno osvetljenje. Izuzetno praktična rešenja za odlaganje ugrađena u donji deo konzole olakšavaju život putnicima, a među njima je i prostor za bežično punjenje pametnog telefona.

Sedišta u ovom obično se mogu videti u luksuznijim modelima. Pružaju bolju potporu zahvaljujući dužem sedištu i obuhvatajućem obliku. Njihova polutvrda školjka znatno poboljšava prostor za kolena za putnike u zadnjem delu vozila, dok novi, tanji nasloni za glavu u obliku zareza poboljšavaju vidljivost u zadnjem delu i putnicima na zadnjoj klupi daju utisak veće prostranosti.

Novi “klio”dostupan je i sa ambijentalnim osvetljenjem u osam različitih boja.

Novi “klio” dostupan je u ukupno 11 boja karoserije kao i u tri paketa za spoljašnju personalizaciju (crveni, narandžasti i crni).

Ovaj automobilo je prvi koji je opremljen prvi opremljen deflektorima vazduha na prednjim blatobranima. Deflektori ograničavaju trenje i podstiču aerodinamična svojstva i na taj način smanjuju potrošnju goriva.

Struktura prtljažnika je poboljšana kako bi se postigao što kockastiji oblik. Premium audiosistem BOSE je sasvim integrisan pa ne smanjuje zapreminu prtljažnika, koji je sad povećan na 391 litara (uz dodatnih 26 litara raznih pretinaca za odlaganje), što ga čini najvećim u klasi. Dvostruka podnica olakšava svakodnevni utovar, a zadnja sedišta se mogu preklopiti u ravni pod.

Za svoje najrpodavanije vozilo “Reno” je pripremio potpuno nove motore a pored benzinskih i dizel agregata snage od 75 do 130 Ks od 2020. u ponudi će biti prvim hibridnim motorom grupe “Reno” koji će se zvati E-TECH. Kupcima će na raspolaganju biti devet različitih kombinacija motora i menjača.

Novi “klio” se može pohvaliti najzaokruženijom ponudom sistema pomoći u vožnji u svom segmentu kojima je cilj da pojednostave vožnju, povećaju sigurnost i učine vozače sigurnijima. Sistemi su podeljeni u tri grupe: vožnja, parkiranje i sigurnost.

Nova oprema koja se ugrađuje u potpuno novi CLIO uključuje kameru 360 i aktivno kočenje u nuždi sa prepoznavanjem biciklista i pešaka. Oba sistema se po prvi put ugrađuju u neko vozilo marke “Reno”. Vrhunac ponude je sistem za pomoć u vožnji autoputem i u saobraćajnim gužvama, jedinstven sistem u svestranom segmentu gradskih automobila. Ovaj napredni sistem pomoći u vožnji je prvi korak prema autonomnim vozilima.

Tehnički podaci

 • Dužina: 4.050 mm
 • Širina: 1.908 mm
 • Visina: 1.440 mm
 • Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
 • Prtljažnik: 391/1069 lit.

Motori

Benzin

SCe 75

 • Zapremina: 999 ccm
 • Snaga: 72 KS
 • Obrtni moment: 95 nm
 • Menjač: Ručni 5 stepeni
 • Prosečna potrošnja: 4,4 lit/100 km
 • Prosečna emisija CO2: 100 gr/km

TCe 100

 • Zapremina: 999 ccm
 • Snaga: 100 KS
 • Obrtni moment:1 60 nm
 • Menjač: Ručni 5 stepeni
 • Prosečna potrošnja: 4,7 lit/100 km
 • Prosečna emisija CO2: 107 gr/km

TCe 130 EDC

 • Zapremina: 1.333 ccm
 • Snaga: 130 KS
 • Obrtni moment: 240 nm
 • Menjač: Automatski 7 stepeni sa dvostrukim kvačilom
 • PROSEČNA potrošnja: 5,2 lit/100 km
 • Prosečna emisija CO2: 119 gr/km

Dizel

DCI 85

 • Zapremina: 1.461 ccm
 • Snaga: 85 ks
 • Obrtni moment: 220 nm
 • Menjač: Ručni 6 stepeni
 • Prosečna potrošnja: 3,6 lit/100 km
 • Prosečna emisija CO2: 95 gr/km

DCI 115

 • Zapremina: 1.461 ccm
 • Snaga: 115 KS
 • Obrtni moment: 260 nm
 • Menjač: Ručni 6 stepeni
 • Prosečna potrošnja: 3,8lit/100 km
 • Prosečna emisija CO2: 101 gr/km

Zapremina rezervoara:

 • Benzin 42 lit.
 • Dizel 39 lit.

Početna cena 11.990 evra.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)