Datum:

22.01.2016. 22:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2784 pregleda

Da i u francuskom proizvođaču strahuju od afere slične Volkswagenovoj, govori vest da će Renault povući 15.800 krosover vozila Captur sa dizel motorima kako bi prekontrolisao i popravio sisteme za filtriranje izduvnih gasova. Osim toga, kompanija će pozvati na vanredni servis vlasnike oko 700 hiljada automobila te marke radi apdejta softvera za kontrolu emisije štetnih gasova.

Sporni Renault Captur opremljen je 1.5 litarskim dCi motorom sa 110 ks, a problem je u filteru za izduvne gasove koji se aktivira tek na temperaturama između 17 i 35 stepeni Celzijusa.

Poređenja radi, merenja emisije štetnih gasova na evropskim testovima vrše se pri temperaturama između 20 i 30 stepeni, dok je na primer prosečna temperatura vazduha u Parizu viša od 17 stepeni samo u periodu između maja i septembra.

Kada je reč o vanrednom servisu preostalih 700.000 Renaulta, on će se obaviti tokom leta. U pitanju su vozila sa Euro 6 dizel motorom, a proizvođač za sada nije precizirao koji modeli će biti obuhvaćeni opozivom.

Na tim automobilima potrebno je obaviti određene softverske korekcije kako bi se smanjila emisija azotnih oksida (NOx).

Čelnici Renaulta i dalje tvrde da njihova vozila zadovoljavaju propisane norme za emisije štetnih gasova i da ne pokušavaju da prevare kupce.

Nakon što je u Volkswagenu otkrivena dizel afera, francuska vlada započela je tokom jeseni proveru automobila koji se proizvode u toj zemlji. 

Metodom slučajnog uzorka, odabrano je 100 vozila svih većih proizvođača automobila, kako bi se u realnim uslovima vožnje izmerile štetne emisije i uporedile sa zvaničnim laboratorijskim rezultatima, a testovima je obuhvaćeno i 25 vozila marke Renault.

Polovinom januara, francuski istražitelji su izvršili pretres prostorija kompanije, ali nisu našli dokaze da je Renault lažirao merenja štetnih gasova svojih modela.

Iako francuski proizvođač nije koristio softverski uređaj za prikrivanje stvarnog nivoa emisije štetnih gasova, poput onog u Volkswagenu, na nekoliko testova zabeležena su određena odstupanja od deklarisanih vrednosti.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)