Datum:

13.09.2016. 10:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francuski proizvođač planira da do 2020. godine liši više svojih modela pogonskih jedinica koje kao gorivo koriste dizel, saznaje Rojters.

Gotovo godinu dana prošlo je od otkrivanja Volkswagenove dizel afere, a stvari se polako menjaju u automobilskoj industriji, kada je reč o motorima sa ovom vrstom pogonskog goriva. Svesni da ništa više neće biti isto kao u vreme pre skandala, da će kontrola izduvnih gasova, ali i ekološki standardni, biti sve rizgorozniji, mnogi proizvođač najavljuju otklon od dizelaša i zaokret ka hibridnim i električnim motorima.

Čelnici Renaulta smatraju da dizel, kao pogonsko gorivo za putničke automobile, nema svetlu budućnost. Kako piše Rojters, pozivajući se na svoj izvor iz te kompanije, u julu je održan sastanak na kome je jedan od visokih rukovodilaca, Thierry Bollore, izrazio sumnju u to da će dizel “preživeti” kao automobilsko gorivo.

Bollore je rekao da takva dilema nije postojala početkom 2016, ali da su se stvari promenile. On je naveo da će uvođenje strožih standarda i i metoda ispitivanja zagađenja koje prouzrokuju izduvni gasovi dizelaša povećati troškove razvoja i primene tehnologije u toj meri, da će dizel kao gorivo biti potisnuto sa tržišta.

Najmanji model iz proizvodnog programa, Renault Twingo, već se više ne nudi sa dizel motorom. Do 2020. kompanija planira da ovu vrstu pogonskih jedinica protera i iz modela Clio, a sličnu sudbinu mogli bi da dožive i modeli porodice Megane (vozila iz C segmenta).

Renault svakako nije jedini proizvođač koji se kreće u smeru smanjenja broja modela sa dizel motorima. Prema predviđanjima konsultantske kuće AlixPartners, učešće dizelaša u prodaji putničkih vozila u Evropi smanjiće se do 2030. godine na samo 9%, sa današnjih 52%.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)