Datum:

10.04.2013. 10:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4432 pregleda

Renault je predstavio novi konceptni električni automobil – Twin’Z. Osim ekstravagantnog dizajna, ovaj koncept interesantan je i po tome što nagoveštava kako bi mogao da izgleda model koji će 2014. naslediti aktuelni Twingo.

Ako vam se Twin’Z čini poznatim, to je zato što ovaj koncept po svojoj spoljašnjosti veoma liči na Renault TwinFun, sportski automobil sa troja vrata i zadnjim pogonom.

U francuskom proizvođaču kažu da je inspiracija za Twin’Z došla kako od prve generacije modela Twingo, tako i od modela Renault 5, “dva mala gradska automobila koja su obeležili vreme u kojem su nastali”.

Twin’Z sa svojim fluorescentnim osvetljenjem na prvi pogled izgleda kao noćni klub u malom. Modifikacije koje je u osnovnu verziju uneo Lovegrove obuhvataju specijalno LED osvetljenje na prednjoj maski, krovu i zadnjem delu automobila, kao i u njegovoj unutrašnjosti.

Britanski dizajner zaslužan je i za izbor boja i materijala u kabini, a posebnu specifičnost ovog koncepta predstavljaju njegova zadnja vrata koja se otvaraju na kontra stranu i nedostatak klasičnog B stuba.

Renault Twin’Z dugačak je 3.627 mm, širok 1.705 mm i visok 1.506 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.495mm, koje je na primer za 13 cm veće od onog kod aktuelnog Twinga.

Iako se automobil kreće na električni pogon, što podrazumeva i dodatnu težinu baterija, masa koncepta Twin’Z iznosi 980 kg, što znači da je on i lakši od druge generacije modela Twingo.

Elektromotor koji se nalazi u zadnjem delu automobila razvija 50 kW/68 PS i 226 Nm, a snaga se prenosi na zadnje točkove.

Litijum-jonske baterije nalaze se u podu vozila, a Renault tvrdi da je Twin’Z u stanju da sa jednim punjenjem pređe i do 160 km.

Francuski proizvođač nije saopštio koliko je vremena potrebno za dopunu baterija, ali je naveo da je maksimalna brzina ovog koncepta 130 km/h.

Konceptom Twin’Z, kao i nezvanično najavljenim sportskim automobilom TwinFun, Renault nam je pružio uvid u stilski izraz koji će biti dominantan na sledećoj generaciji modela Twingo.

Izvor: B92, Foto: Autoblog

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)