Datum:

31.05.2011. 19:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7122 pregleda

Pripremajući se za ono što će postati najimpresivnija flota električnih automobila ikada napravljena od strane jednog proizvođača, Renault je napravio korak dalje, ovoga puta kada je u pitanju proizvodnja električne energije potrebne za pokretanje svojih postrojenja.

Iako smo već imali prilike da vidimo proizvođače kako se preorijentišu na solarnu ili čak energiju vetra u svojim postrojenjima, Renault-ov projekat je naveći i unikatan. Uz pomoć ”Gestam Solar” kompanije, francuski proizvođač automobila planira da krovove svojih fabrika opremi solarnim poločama, čime bi moglo da se obezbedi smanjenje emisije štetnih gasova za oko 30.000 tona godinšnje.

Francuske fabrike biće opremljene solarnim pločama koje će se ukupno prostirati na površini od 450.000 kvadratnih metara. Kapacitet solarnih ploča biće 60 MW, što je otprilike ista količina energije koju potroši jedan mali grad sa 15.ooo stanovnika na godišnjem nivou.

Radovi na krovovima počeće u junu, a završetak se očekuje u februaru naredne godine.

Solarne ploče su deo šire strategije Renault-a čiji cilj je smanjenje emisije ugljen-dioksida za 10% do 2013. godine, sa porastom od 10% za svaku godinu do 2016. Strategija je nazvana ”Drive The Change”.

”Instalacija solarnih ploča u proizvodnim fabrikama je znak Renault-ove dugoročne odgovornosti prema životnoj sredini, izraženoj u ekološkoj politici. Opseg električnih automobila sa prihvatljivim cenama je vodeći model razvoja te odgovornosti,” navodi proizvođač u svojoj zvaničnoj izjavi.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)