Datum:

02.09.2015. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4609 pregleda

Renaultovo koketiranje sa ulaskom u konkurenciju konstruktora u Formuli 1 je tema čitavog dosadašnjeg dela sezone. Očekivani epilog dolazi u vidu ponovnog otkupa Lotusa, tima kojeg je Renault prodao Genii Capitalu krajem 2010. Prošle nedelje, izvestili smo da je u igri Force India, odnosno kupovina većinskog dela, ali je ta vest došla u kontekstu da je Renault pregovarao sa više timova na tu temu.

Sada je stigao izveštaj da su Francuzi konačno odlučili da ponovo idu sa Lotusom, sa preuzimanjem 65 odsto tima za 65 miliona funti. Odlučujući faktor su bili dostupni Lotusovi objekti, uključujući i fabriku Enstoun, koju je nekada posedovao Renault, kao i fluidni, dinamični kompjuterski program, simulator i vazdušni tunel šezdeset odstotnoj veličini.

Finalni akcionarski udeo će biti podeljen između Džerarda Lopeza sa 25 odsto i Renaultovog ambasadora, Alena Prosta sa 10 odsto. Renault će isplatu od 7,5 miliona funti izvršiti odmah, dok će ostatak ići sa godišnjom isplatom od 5,75 miliona funti, u narednih 10 godina. Povrh svega, Renault će ući sa budžetom proporcionalnim onim Mercedes-AMG Petronasa i Infiniti Red Bull Racinga.

Odbor francuske kompanije i CEO Karlos Gon, su odobrili ugovor. Na Lotusovim akcionarima je da se slože sa svime do ponedeljka (danas), kada je zakazano potpisivanje papira. Ovaj ugovor dovodi u pitanje status vozača, kao i snabdevanje Red Bulla motorima. Očekivano je da Roman Grožan ostane u timu, dok se isto ne može reći za Pastora Maldonada. Ugovor sa Red Bullom kaže da Renaultov prioritet predstavlja snabdevanje tog tima, tako da bi francuski tim mogao da ostane još godinu dana na Mercedesovim motorima koje Lotus trenutno koristi. Druga opcija bi bila da se Red Bullu pomogne da uđe u saradnju sa Mercedesom. Uglavnom, stvari će uskoro biti mnogo jasnije.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)