SA proizvodnih traka “Iževskog avtozavoda” (fabrike automobila) u ruskom gradu Iževsku, 1. jula je sišao pedesetohiljaditi automobil marke “lada granta”, čija proizvodnja je započela pre tačno godinu dana.

Generalni direktor fabrike Aleksej Aleksejev smatra da će za oko dve godine, a možda i manje, biti proizvoden petstohiljaditi automobil, preneo je ITAR-TASS.

Prema njegovim rečima, automobili iz Iževska odlikuju se visokim kvalitetom i pouzdanošću, zbog čega vlada velika potražnja za njima.

– U fabrici se radi po metodu koji je utvrdio “Avtovaz” i prema standardima “Nisana”, koji se u potpunosti uklapaju u sve normative kvaliteta – rekao je Aleksejev novinarima, i savetovao svima da kupe njihove automobile.

Jubilarna “lada granta” ostaće u rodnom gradu, jer ju je preko maloprodajne mreže kupio jedan građanin za 279.000 rubalja (6.500 evra).

“Iževski avtozavod” osnovan je 1965. godine, i od tada je proizvedeno četiri i po miliona automobila. Fabrika zapošljava 4.300 radnika. Ove godine planirano je da se proizvede 60.000 sedana “lade granta” u varijantama “standard” i “norma”.

Prema planovima razvoja “Iževskog avtozavoda”, do 2016. godine trebalo bi da se dostigne obim proizvodnje od 300.000 automobila godišnje, preneo je ITAR-TASS.

Izvor: Novosti