Datum:

15.07.2013. 13:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3141 pregleda

Francuski proizvođač automobila Reno ostvario je rekordnu prodaju van Evrope u prvoj polovini godine, prestigavši konkurenta PSA Pežo Sitroen.

Reno, uključujući rumunsku Dačiju i južnokorejski Reno Samsung motors, prodao je u prvih šest meseci 2013. 1,3 miliona vozila u svetu, što je za 1,9 odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2012.

Prodaja Pežo Sitroena je pala još više, za 9,76 odsto, u vreme kada ta kompanija sprovodi restrukturu.

Direktor prodaje Renoa Žerom Stol rekao je da je grupacija Reno još jednom pokazala da je strategija širenja u inostranstvu dobar potez.
– Ta strategija nam je omogućila da nadoknadimo veliki deo gubitaka na evropskom tržištu – naveo je on.

Reno sada 49,6 odsto prodaje ostvaruje van Evrope. U prvih šest meseci ove godine, ukupna prodaja automobila u Evropi smanjena je za 6,7 odsto, a prodaja Renoa za 7,3 odsto. Kompanija navodi da je prodaja bila naročito slaba na tri ključna evropska tržišta: Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

Reno je dodao da ne očekuje da će se tržišni uslovi u Evropi poboljšati, prognozirajući da će to tržište ove godine biti smanjeno za pet odsto, a francusko za čak osam odsto.

Francuska kompanija nastavlja sa širenjem na tržišta u usponu i navodi da je Rusija sada njeno drugo po veličini tržište, nakon Francuske, a dobri rezultati zabeležen su i u Indiji.

Stol je kazao da rezultati oslikavaju uspeh Dačije, čiji automobili čine 16 odsto ukupne prodaje Renoa. Najuspešniji model u svetu je upravo “Dačija daster”, a u prvih šest meseci 2013. prodato je 189.000 “dastera”.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)