Datum:

17.02.2011. 10:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6609 pregleda

Novi pravilnik o registraciji vozila, koji se primenjuje od 1. januara, ukinuo mogućnost da građani registruju kola bez overe u sudu. U Agencijama specijalizovanim za taj posao kažu da im je pravilnik onemogućio osnovnu delatnost. MUP kaže da će ta mera uneti više reda.

Od 1. januara primenjuje se novi Pravilnik MUP-a o registraciji motornih i priključnih vozila.

Pravilnik je, kažu u agencijama specijalizovanim za taj posao, onemogućio osnovnu delatnost, to jest ukinuo mogućnost da im predmete za registraciju i njeno produženje, građani predaju bez overe suda.

U MUP-u kažu da će ta mera uneti više reda i da će uskoro, po usvajanju Pravilnika o tehničkom pregledu, građani vozila registrovati van MUP-a.

Predstavnci agencija kažu da će, ukoliko se nešto ne promeni, oko 4.000 agencija biti ugašeno.

“Po mom mišljenju, radi se o novom udaru na već na lošu situaciju. Tako će 10.000 ljudi imati problem sa egzistencijom”, kaže Borivoje Spremo, zastupnik agencija za registraciju.

Agencije najviše pogađa nepoverenje države da mogu da overavaju kupoprodajne ugovore koji se sada moraju overiti u sudu, opštini ili mesnoj kancelariji, dok je ranije to bilo dozvoljeno i agencijama i advokatima.

“Ugovori se ne overavaju u MUP-u, već u sudu ili opštini i koštaju od 400 do 3.000 dinara”, kaže Boris Borović iz Agencije “Desetka plus”.

Po novom, tablice i saobraćajne dozvole izdaju se na sedam godina, što bi značilo da se vozači svakih sedam godina pojavljuju na šalterima MUP-a. Na tehničkim pregledima u budućnosti pri svakoj registraciji izdavaće se nalepnice, čime bi automobil odmah po pregledu bio registrovan na jednom mestu.

“Mi ćemo imati kompletnu dokumentaciju, nalepnice koje ćemo morati da izdajemo vozačima. Odmah će se videti da li je vozilo registrovano ili nije i do kada važi registracija”, kaže Spasoje Manojlović, zadužen za tehnički pregled.

Komitet za bezbednost saobraćaja saopštava da su agencije, na neki način, onemogućene da rade svoj posao.

“Bilo bi dobro da se agencije ne ukidaju, već da im se pomogne radu i otvori poseban šalter u većim policijskim stanicama, gde će samo agencije moći da rade”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Komfor koji je do sada postojao prilikom pribavljanja dokumenata preko agencije više ne postoji.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)