Datum:

16.12.2012. 11:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4632 pregleda

Izgradnjom autoputeva u Srbiji koji bi se u zimskim uslovima grejali na kritičnim deonicama značajno bi se povećala bezbednost učesnika u saobraćaju, smatraju stručnjaci napominjući da je to opravdana investicija, ali da treba obezbediti finansijska sredstva.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić je rekao Tanjugu, komentarišući najavu ministra građevine Velimira Ilića da bi prvi projekat grejanja autoputa mogao da se primeni preko Peštera uz korišćenje alternativnih izvora energije, da za tako nešto nije potrebno puno novca, a da bi korist bila velika.

Rodić je podsetio da se autoputevi već odavno greju na pojedinim deonicama u evropskim zemljama – Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i drugim, a da je kod nas postojala ideja da se greju mostovi, ali se od toga odustalo zbog nedostatka novca.

Za grejanje oko 25 kilometara autoputa, prema njegovim rečima, potrebno je između 2,5 i tri miliona evra.

Rodić je istakao da bi se grejale samo najkritičnije deonice, kao što su krivine i prevoji, gde su najčešće saobraćajne nezgode.

On je rekao da bi za našu zemlju bilo dobro da više koristi alternativne izvore energije.

Srbija, inače, gradi klasiče autoputeve koji nisu predviđeni za velika opterećenja i velike temperaturne razlike, jer je gradnja kvalitetnih autoputeva dosta skupa, napomenuo je Rodić.

Stručnjak PKS je objasio da se takvi autoputevi grade sa duplo armiranom betonskom pločom i da se grejači stavljaju ispod završnog sloja asfalta.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić je rekao Tanjugu da bi uvođenje grejanja na autoputevima bilo dobro, jer bi značajno povećalo bezbednost.

Tako bismo smanjili broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, ali se kao i kod uvođenja svih novih tehnologija postavlja pitanje da li imamo novca za to, naglasio je Vujanić.

On je kazao da bi realizacija takvih projekata bila mnogo isplativija ukoliko bi se koristili alternativni izvori energije, koju mi nažalost ne koristimo dovoljno.

Ministar građevinarstva Velimir Ilić je ranije rekao Tanjugu da bi trasa Koridora 11 mogla da ide u pravcu Ivanjice, ukoliko bude doneta odluka za projekat grejanja autoputa preko Peštera.

Izvor: Novi magazin

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)