Datum:

06.03.2013. 10:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6055 pregleda

Ministarstvu saobraćaja Srbije stigao je zahtev za određivanje minimalne cene tehničkog pregleda vozila, ali i predlog kako da se poboljša način obavljanja ove usluge. Prema tom zahtevu, minimalna cena tehničkog pregleda za automobile, bi iznosila 2.500 dinara, za motocikle 2.000, za kombi vozila 2.000 do 5.000, vlasnici autobusa bi odvajali od 3.000 do 5.000, a kamiona od 5.000 do 7.300 dinara.

Trenutne cene u Srbiji su veoma šarolike. U mnogobrojnim kućama, tehnički pregled se i ne naplaćuje, uz uslov da se vozilo osigura preko njih, jer su stimulisani provizijom osiguravajućih firmi. Zato se često dešava da vlasnik vozila donese samo papire i “prođe” pregled, što je bio i osnovni razlog “bunta” vlasnika tehničkih pregleda koji ne krše propise.

– Izvršili smo detaljnu analizu stanja na tržištu i ono je ponegde čak i haotično. Pojave nesavesnog i nepropisnog rada kao i nenaplaćivanje usluge tehničkog pregleda sa ciljem samo da se proda polisa osiguranja, direktno utiče na bezbednost svih učesnika u saobraćaju – tvrdi za “Novosti” Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Zakon o bezbednosti saobraćaja je definisao tehnički pregled kao delatnost od opšteg značaja za bezbednost. U praksi, međutim, sve je više onih koji na tehničkim pregledima propuštaju vozila koja nisu ispravna i samim tim ni bezbedna u saobraćaju. Na ruku im ide i sveopšta besparica, ali i vremešni vozni park Srbije.

Obavezna fotografija

– Naš je predlog, s obzirom na to da su vozila starija u proseku od 15 godina da se za proveru takvog automobila odvoji više vremena, uz obavezno fotografisanje na liniji TP, što je već sada dobra praksa u susednim zemljama – kaže Stojanović. – Vlada Srbije nije odredila najnižu, odnosno najvišu cenu redovnog, vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda, što je u skladu sa propisima. Naša procena je da zbog toga budžet Republike Srbije ostaje uskraćen za poresku naknadu od oko milijardu dinara na godišnjem nivou.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)