Datum:

05.08.2013. 10:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2771 pregleda

SAE International, jedna od vodećih svetskih istraživačkih organizacija, odbacila je Daimlerove tvrdnje o opasnostima Dupontovog i Honeywellovog rashladnog klimatizacijskog sredstva R-1234yf kao neutemeljene.

Podsetimo, Daimler se našao na udaru Evropskih zakonodavaca nakon što je odbio prebaciti klimatizacijske uređaje svojih automobila na novo, ekološki prihvatljivije sredstvo od 1. januara 2013.

Nemce je oglušivanje zasad koštalo zabrane uvoza određenih modela u Francusku, a kako stvari stoje, i ostale bi se zemlje mogle povesti za ovim primerom.

Daimler je R-1234yf odbacio nakon što je njihovo istraživanje pokazalo izuzetnu zapaljivost i otrovnost ove supstance. SAE International sad tvrdi da su Mercedesove metode testiranja bile manjkave obzirom na to da okolnosti u kojima su Nemci testirali nisu na reprezentativni način demonstrirale stvarne uslove u kojima automobilu preti opasnost od požara.

Navodno su Daimlerovi stručnjaci izolovanim testovima pobrojali čitav niz faktora koji povećavaju rizik te istovremeno ignorisali one faktore koji bi mogli onemogućiti nastanak požara.

Prema američkoj kompaniji, koju osim naučnika i inženjera čine predstavnici pojedinih automobilskih kompanija, opasnost da se vozilo zapali zbog R-1234yf-a je tri na jedan trilion.

General Motors, Toyota, Ford, Chrysler, Fiat, Honda, Mazda, Hyundai, Peugeot, Citroen i Renault, podržali su SAE-ove zaključke, dok su Daimler, BMW i Audi pristali da učestvuju u istraživanju, no potom se povukli iz projekta.

Evropska komisija zahteva od Daimlera da udovolji propisima do septembra ove godine.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)